Φόβους για διαρροή ραδιενέργειας γεννά η αποσύνδεση των εγκαταστάσεων του Τσερνόμπιλ από το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ουκρανίας, από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, η αποσύνδεση των εγκαταστάσεων από το δίκτυο θέτει σε κίνδυνο την ψύξη των πυρηνικών που παραμένουν αποθηκευμένα στο Τσερνόμπιλ, παρότι ο σταθμός δεν λειτουργεί.

Διαβάστε ακόμη: Ο εφιάλτης έχει όνομα…

«Λόγω στρατιωτικών ενεργειών των Ρώσων κατακτητών ο πυρηνικός σταθμός στο Τσερνόμπιλ αποσυνδέθηκε πλήρως από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πυρηνικός σταθμός δεν έχει τροφοδοσία ρεύματος», ανέφερε η Ukrenergo σε δήλωση στην επίσημη σελίδα της στο Telegram.

Ρεύμα για 48 ώρες

Ηλεκτρική ενέργεια απαιτείται για τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης, εξαερισμού και πυρόσβεσης. Σύμφωνα με την Ukrenergo, οι γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης έχουν ενεργοποιηθεί, αλλά ότι το καύσιμο θα διαρκέσει μόνο για 48 ώρες.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε την Τετάρτη κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία για να επιτραπούν οι επισκευές.

«Το μόνο ηλεκτρικό δίκτυο που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις (της περιοχής) που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός είναι κατεστραμμένο», έγραψε στο Twitter. «Καλώ τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει επειγόντως από τη Ρωσία να παύσει το πυρ και να επιτρέψει στις μονάδες επισκευής να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος».


Προειδοποίησε ότι τα καύσιμα στις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ τελειώσουν, «τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανές τις διαρροές ραδιενέργειας. Ο βάρβαρος πόλεμος του Πούτιν θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουσένκο δήλωσε την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν ποια είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ και δεν έχουν κανέναν έλεγχο για το τι συμβαίνει στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, το οποίο τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ρώσων την περασμένη εβδομάδα.

Έπαψαν να μεταδίδουν δεδομένα τα συστήματα εξ αποστάσεως ελέγχoυ

Σημειώνεται πως τα  συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός την Τρίτη.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ –της υπηρεσίας επιτήρησης της πυρηνικής ενέργειας από τον ΟΗΕ– επισημαίνει ότι «η μετάδοση δεδομένων των συστημάτων ελέγχου εξ αποστάσεως των εγγυήσεων που είναι εγκατεστημένες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ έχει διακοπεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.

Πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση, εργάζονται 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, που κάνει λόγο για «επιδείνωση» της κατάστασής τους και ζητεί από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, θεωρώντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

«Βαθιά ανήσυχος»

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τη δύσκολη και αγχωτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προσωπικό του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και τους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει αυτή όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια», εξήγησε ο κ. Γκρόσι.

Στο Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένα πυρηνικά απόβλητα και άλλα υλικά.

Με την μετάδοση δεδομένων κομμένη και τον ουκρανικό εποπτικό φορέα να αδυνατεί να επικοινωνήσει με την εγκατάσταση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο κ. Γκρόσι επανέλαβε την πρόθεσή του να πάει στον σταθμό, ή όπου αλλού τού υποδειχθεί, για να λάβει εγγυήσεις από όλες τις πλευρές ότι «δεσμεύονται για την ασφάλεια» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα