Η Intel (INTC) ανακοίνωσε ότι το τμήμα της Mobileye κατέθεσε αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για δημόσια πρόταση. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την εξαγγελία της Intel τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου ο γίγαντας των τσιπ δήλωσε ότι θα εισάγει την Mobileye στο χρηματιστήριο προκειμένου να ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία για τους μετόχους.

Προς το παρόν, λίγα είναι γνωστά σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Βασικά στοιχεία, όπως ο αριθμός των προσφερόμενων μετοχών, το αναμενόμενο εύρος τιμών και η αναμενόμενη ημερομηνία της εισαγωγής, δεν θα αποκαλυφθούν μέχρι να κατατεθεί το τελικό ενημερωτικό δελτίο, το οποίο μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι η δημόσια πρόταση της Mobileye θα μπορούσε να αξίζει 50 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας μια πολύ γενναιόδωρη απόδοση της επένδυσης για την Intel.

Για το 2021, τα έσοδα της Mobileye αυξήθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση σε 1,4 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας εύκολα τη μέτρια αύξηση 1% του Client Computing Group (CCG) της Intel. Πιο πρόσφατα, όμως, οι διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού εντάθηκαν στον τομέα των ημιαγωγών, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη της Mobileye το τέταρτο τρίμηνο να υποχωρήσει στο 7%. Τα ζητήματα αυτά υλοποιήθηκαν για δύο άλλες εταιρείες τσιπ με σημαντική έκθεση στην τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων (AV) και προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS): την Ambarella (AMBA) και την NVIDIA (NVDA). Η πρώτη ανέφερε ότι οι ελλείψεις επεξεργαστών 14-nm από τη Samsung θα μειώσουν τα έσοδα του β’ τριμήνου κατά 5 εκατ. δολάρια, ενώ η δεύτερη ανέφερε 7% πτώση στα έσοδα του δ’ τριμήνου για την αγορά αυτοκινήτων.

Πέρα από αυτές τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι προοπτικές για την Mobileye και τις ομοειδείς εταιρείες είναι πολύ καλές. Εάν οι συνθήκες της αγοράς σταθεροποιηθούν, ίσως στις αρχές της Άνοιξης να δούμε τη Mobileye να βγαίνει στο χρηματιστήριο. Αναμένεται ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για τη δημόσια πρότασή της, αν και η αποτίμηση θα παίξει τεράστιο ρόλο. Οι επενδυτές της πρωτογενούς αγοράς που κάποτε ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν πολύ υψηλούς πολλαπλασιαστές θα είναι πολύ πιο διστακτικοί να το πράξουν, μόλις αυτή ανοίξει και πάλι για τις επιχειρήσεις.

Η δημόσια πρόταση της Mobileye θα μπορούσε να είναι η σπίθα που θα αναζωπυρώσει την συγκεκριμένη αγορά, ενώ μια επιτυχημένη συμφωνία από μια τέτοια εταιρεία υψηλού προφίλ θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλoυς παίκτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News