Τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν 11,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 6,5 εκατομμύρια προσλήψεις και 6,1 εκατομμύρια αποχωρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών του Υπουργείου Εργασίας .

Οι κενές θέσεις αυξήθηκαν σε υπηρεσίες (που κυμαίνονται από εργάτες αυτοκινήτων και κομμωτές έως εργαζόμενους σε πλυντήρια) και στην κατασκευή διαρκών αγαθών, ενώ οι προσλήψεις παρέμειναν σταθερές από τον προηγούμενο μήνα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν οικειοθελώς μειώθηκε στα 4,3 εκατομμύρια, ή στο 2,9% του εργατικού δυναμικού, που είναι μειωμένο από το υψηλό ρεκόρ τον Νοέμβριο , αλλά εξακολουθεί να είναι απίστευτα αυξημένο και δείχνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται σίγουροι για την εύρεση μιας καλύτερης δουλειάς. Οι αποχωρήσεις μειώθηκαν στο λιανικό εμπόριο και στην πληροφόρηση, αλλά αυξήθηκαν στα χρηματοοικονομικά και τις ασφάλειες.

Η Elise Gould, ανώτερη οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής, σημείωσε στο CNBS, ότι το ποσοστό προσλήψεων παραμένει υψηλότερο από το ποσοστό εγκατάλειψης σε οποιονδήποτε κλάδο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν οι άνθρωποι παραιτούνται, μετακινούνται σε καλύτερες θέσεις εργασίας στον ίδιο κλάδο αντί να αλλάζουν καριέρα.

Γιατί οι άνθρωποι τα παρατάνε

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Pew Research Center, οι Αμερικανοί είπαν ότι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους παραιτήθηκαν τον περασμένο χρόνο ήταν οι χαμηλές αμοιβές, η έλλειψη επαγγελματικής εξέλιξης και επειδή ένιωθαν ότι δεν σεβόντουσαν στη δουλειά.

Η έρευνα του Pew αναφέρει επίσης ότι άτομα που παραιτήθηκαν για μια νέα δουλειά λένε ότι ο νέος τους ρόλος τους προσφέρει καλύτερες αμοιβές, περισσότερες ευκαιρίες για πρόοδο και περισσότερη ισορροπία και ευελιξία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τα άτομα που αναζητούν εργασία έχουν μεγάλη δύναμη

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων παλεύουν να προσλάβουν στελέχη. Από τον Ιανουάριο, υπήρχαν περίπου έξι άτομα που αναζητούσαν εργασία για κάθε 10 κενές θέσεις — ή σχεδόν δύο κενές θέσεις για κάθε διαθέσιμο εργαζόμενο.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί φορείς για να καλύψουν θέσεις εργασίας», λέει η Rucha Vankudre, ανώτερη οικονομολόγος στην Emsi Burning Glass, μια εταιρεία ανάλυσης αγοράς εργασίας. «Χωρίς μια σημαντική αλλαγή στο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ή στη συμπεριφορά των εργοδοτών, όπως το να αποφασίσουν ότι είναι πρόθυμοι να αφήσουν τις θέσεις να μείνουν κενές αντί να προσλαμβάνονται για αυτές, φαίνεται απίθανο να αλλάξουν τα πράγματα».

Καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι, ειδικά γυναίκες και φροντιστές , δεν μπόρεσαν να ενταχθούν ξανά στο εργατικό δυναμικό λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών και των ανησυχιών για την υγεία σχετικά με τον ιό.

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ πρόσθεσε 678.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, με τα μεγαλύτερα κέρδη σε τομείς που επλήγησαν σκληρά, όπως η αναψυχή και η φιλοξενία, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου ”υποδεικνύει ότι η αγορά εργασίας είναι υγιής και ανθεκτική στις άμπωτες και τις παλλίροιες της πανδημίας”, δήλωσε στο CNBC ο ανώτερος οικονομολόγος της Glassdoor, Daniel Zhao . «Έχουμε δει ότι τα κέρδη θέσεων εργασίας ξεπέρασαν τις 400.000 για 10 συνεχόμενους μήνες».

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,8% τον Φεβρουάριο, αλλά παραμένει υψηλό για ορισμένες ομάδες. Κατανεμημένο ανά φυλή, το ποσοστό ανεργίας είναι 6,6% για τους μαύρους εργαζόμενους, 4,4% για τους Ισπανόφωνους εργάτες, 3,3% για τους λευκούς εργάτες και 3,1% για τους Ασιάτες Αμερικανούς και τους εργάτες των νησιών του Ειρηνικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή