Επιταχύνθηκε η αύξηση των θέσεων εργασίας κατά τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς η εικόνα της απασχόλησης πλησίαζε περισσότερο στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 678.000 και το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 3,8%, σύμφωνα με το CNBC.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο κατά 440.000 θέσεις εργασίας και 3,9% ποσοστό ανεργίας.

Εξαιτίας των πρότερων ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει, οι μισθοί αυξήθηκαν -σε μέσο μηνιαίο επίπεδο-  μόλις κατά 1 σεντ την ώρα ή 0,03%, σε σύγκριση με εκτιμήσεις για αύξηση 0,5%.

Η ετήσια αύξηση για το μέσο ωρομίσθιο ήταν 5,13%, ήτοι χαμηλότερη από την εκτίμηση των αναλυτών 5,8%.

Το πανδημικό κενό

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των απασχολουμένων Αμερικανών πλησιάζει πιο κοντά στα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της κρίσης της Covid-19, αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο κατά 1,14 εκατομμύρια. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σημαντικό εμπόδιο για την κάλυψη των 10,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που…άνοιξαν στα τέλη του 2021.

Πρόκεται για ένα ιστορικά μεγάλο κενό που είχε αφήσει περίπου 1,7 κενές θέσεις ανά διαθέσιμο εργαζόμενο.

«Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παραμένει πολύ ισχυρή σε γενικές γραμμές, καθώς περισσότεροι Αμερικανοί επιστρέφουν στην εργασία τους», δήλωσε ο Έρικ Μέρλις, διευθύνων σύμβουλος της Citizens Financial Group. «Τα γεωπολιτικά ζητήματα και ο πληθωρισμός αποτελούν συνεχείς απειλές για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, αλλά οι περιορισμοί της πανδημίας αίρονται και συνεχίζουμε να βλέπουμε ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας».

Οι αγορές, ωστόσο, αντέδρασαν ελάχιστα στα νέα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η πορεία ανά κλάδο

Οι κλάδοι της αναψυχής και των καταλυμάτων οδήγησαν σε άνοδο των νέων θέσεων εργασίας, προσθέτοντας 179.000 αυτό το μήνα. Το κενό θέσεων εργασίας για αυτόν τον τομέα, ο οποίος επλήγη περισσότερο από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, είναι 1,5 εκατομμύριο συγκριτικά με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Το ποσοστό ανεργίας για τον κλάδο υποχώρησε στο 6,6%, σημειώνοντας πτώση 1,6 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ιανουάριο, πλησιάζοντας πιο κοντά στο 5,7% του Φεβρουαρίου 2020.

Μικρή μείωση μισθών

Ο μέσος μισθός μειώθηκε ελαφρά κατά δύο σεντς την ώρα στα 19,35 δολάρια. Η αύξηση των προσλήψεων σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις πιθανότατα συμβάλλει στον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των μισθών.

«Επιστρέφουμε στα προ πανδημίας επίπεδα όσον αφορά τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού. Η άνοδος της εργασίας εξακολουθεί να είναι αρκετά υγιής και ισχυρή. Άρα τα πράγματα είναι πολύ καλά», δήλωσε η Kathy Jones, επικεφαλής της Charles Schwab, για να συμπληρώσει «Καθώς περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους και η συμμετοχή αυξάνεται, το επίπεδο των μισθολογικών αυξήσεων θα πρέπει να αρχίσει να υποχωρεί λίγο».

Άλλοι τομείς που παρουσίασαν ισχυρή άνοδο ήταν οι υπηρεσίες (95.000), η υγειονομική περίθαλψη (64.000), οι κατασκευές (60.000), οι μεταφορές  (48.000) και το λιανικό εμπόριο (37.000). Η μεταποίηση συνεισέφερε 36.000 και οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 35.000 θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή