Δραματικούς τόνους σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αλλά και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υιοθέτησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η καρφίτσα στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας την οποία φορούσε στο πέτο, τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, που τη συνόδευε στη συνέντευξη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο  πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Υπογράμμισε επίσης, ότι βασικός λόγος αυτών των πιέσεων παραμένουν οι αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές, οι οποίες επηρεάζουν πλέον τις τιμές και σε άλλους τομείς. Έκανε μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στις τιμές των τροφίμων, αλλά και των λιπασμάτων, για τις οποίες υπογράμμισε ότι θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθιστούν ιδιαίτερα αβέβαιη κάθε πρόβλεψη για το αν ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί επίμονα υψηλός μακροπρόθεσμα κι ως εκ τούτου απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις και μεγάλη ευελιξία κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Αναφερόμενη στην αγορά εργασίας τόνισε ότι παρατηρείται βελτίωση στις συνθήκες, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνονται πληθωριστικοί κίνδυνοι από το ενδεχόμενο αυξήσεων στους μισθούς.

Οι κίνδυνοι

Η κ. Λαγκάρντ είπε επίσης ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, έχουν αυξηθεί σημαντικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πανδημία έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ αυτοί που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να ενισχυθούν περαιτέρω.

Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερες αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Οικονομικές και νομισματικές συνθήκες

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντική αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, τα επιτόκια της αγοράς χωρίς κίνδυνο έχουν αντιστρέψει εν μέρει την αύξηση που παρατηρήθηκε από τη συνεδρίασή μας τον Φεβρουάριο και οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής σοβαρές πιέσεις στις χρηματαγορές ή ελλείψεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ. Οι ισολογισμοί των τραπεζών παραμένουν συνολικά υγιείς, λόγω των ισχυρών κεφαλαιακών θέσεων και των λιγότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες είναι πλέον τόσο κερδοφόρες όσο πριν από την πανδημία.

Τα επιτόκια τραπεζικών δανείων για τις επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί κάπως, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών παραμένουν σταθερά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι ροές δανείων προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν μετά την έντονη αύξηση το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά επιβραδύνεται, ειδικά για αγορές κατοικιών.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, η επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφέρει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Εάν υλοποιηθεί η βασική γραμμή των προβλέψεων του προσωπικού, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει χάρη στον φθίνοντα αντίκτυπο της πανδημίας και την προοπτική σταθερής εγχώριας ζήτησης και ισχυρών αγορών εργασίας.

Τα δημοσιονομικά μέτρα, μεταξύ άλλων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βοηθούσαν επίσης στη θωράκιση της οικονομίας. Με βάση την ενημερωμένη εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και λαμβάνοντας υπόψη το αβέβαιο περιβάλλον, η κεντρική τράπεζα αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες και επιβεβαιώνει όλα τα άλλα μέτρα πολιτικής μας. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αβεβαιότητες που επικρατούν. Η βαθμονόμηση των πολιτικών μας θα παραμείνει εξαρτώμενη από δεδομένα και θα αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη εκτίμησή μας για τις προοπτικές. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο μας δύο τοις εκατό μεσοπρόθεσμα» κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Οι αποφάσεις της συνεδρίασης

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια απροσδόκητη κίνηση επιτάχυνε τα σχέδια μείωσης της μεγάλης ρευστότητας στην αγορά, επικαλούμενη τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που τον χαρακτήρισε ορόσημο για την Ευρώπη. Η ΕΚΤ χτυπά ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό καμπανάκι για τον πληθωρισμό λόγω της κατάστασης, που έχει φτάσει σχεδόν το 6% πλέον στην ευρωζώνη.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μειώσει τις αγορές ομολόγων στα 30 δισ. για τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ ανακοινώθηκε ότι με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγηση από την τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη και το αβέβαιο -όπως το χαρακτήρισε περιβάλλον- το Διοικητικό Συμβούλιο αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμα αγορών για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) για τους επόμενους μήνες. Οι μηνιαίες καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό αλλάξουν η τράπεζα δηλώνει έτοιμη να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων ως προς το μέγεθος ή/και τη διάρκεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή