Στο 7,9% -νέο υψηλό 40ετίας- εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ρυθμό αύξησης 7,8% , εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης στο ουκρανικό και της εδραίωσης της πίεσης που δέχονται οι τιμές.

Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου ήταν ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε μηνιαία βάση, η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 0,8%, έναντι 0,7% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,4%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 1982. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%.

Η άνοδος του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών τον προηγούμενο χρόνο, με όχημα τις άνευ προηγουμένου κρατικές δαπάνες στήριξης μέσα στην πανδημία σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση πρωτίστως για αγαθά και δευτερευόντως για υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή