Διευρύνοντας τις κυρώσεις απέναντι στη Μόσχα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να εμποδίσει τις εισαγωγές βασικών ρωσικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της βότκας, και να απαγορεύσει τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής ποιότητας στη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει τις εισαγωγές από βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως τα θαλασσινά, το αλκοόλ και τα μη βιομηχανικά διαμάντια, σύμφωνα με το κείμενο της διαταγής.

Αυτή η κίνηση, είπε η κυβέρνηση, θα μπλοκάρει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ρωσικά έσοδα και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν «χρηματοδοτούν» τον πόλεμο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να εξάγουν αυτό που η κυβέρνηση αποκάλεσε «αντικείμενα πολυτελείας» σε οποιονδήποτε στη Ρωσία. Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν ρολόγια και ρούχα υψηλής ραπτικής, κοσμήματα, ποτά και πολυτελή οχήματα — όλα αυτά έχουν εξέχουσα θέση στον τρόπο ζωής των υπερπλουσίων Ρώσων ολιγαρχών.

Οι νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμώνται σε σχεδόν 550 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Δεν είναι τα τελευταία βήματα που κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο το πρωί της Παρασκευής.

«Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος και ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε τα τελευταία μέτρα για την τιμωρία της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, αφού ο Μπάιντεν κάλεσε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας του «πιο ευνοημένου έθνους» , ανοίγοντας την πόρτα σε επιζήμιους νέους δασμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά εθνών αναμένεται να κάνουν τα ίδια βήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή