Οι εταιρείες κρυπτογράφησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κατακλύζονται από αιτήματα για ρευστοποίηση δισεκατομμυρίων δολαρίων κρυπτονομισμάτων, καθώς οι Ρώσοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο για την περιουσία τους.

Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο στελέχη της εταιρείας και οικονομικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι πελάτες χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να επενδύσουν σε ακίνητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ άλλοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν εταιρείες εκεί για να μετατρέψουν τα εικονικά τους χρήματα σε σκληρό νόμισμα και να τα κρύψουν αλλού.

Μάλιστα μία εξ αυτών των εταιρειών αναφέρει ότι έλαβε πολλά ερωτήματα τις τελευταίες 10 ημέρες από Ελβετούς μεσίτες που ζητούσαν να ρευστοποιήσουν δισεκατομμύρια δολάρια bitcoin επειδή οι Ρώσοι πελάτες τους φοβούνται ότι η Ελβετία θα παγώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, είπε ένα στέλεχος, προσθέτοντας ότι κανένα από τα αιτήματα δεν ήταν για λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είχαμε περίπου πέντε ή έξι τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Κανένας από αυτούς δεν έχει ξεκολλήσει ακόμα – έπεσαν την τελευταία στιγμή, κάτι που δεν είναι σπάνιο – αλλά ποτέ δεν είχαμε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον» ανέφερε η πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του λαμβάνει συνήθως ένα αίτημα το μήνα για μια μεγάλη συναλλαγή.

«Έχουμε έναν άντρα – δεν ξέρω ποιος είναι, αλλά ήρθε μέσω ενός μεσίτη – και μας είπε “θέλουμε να πουλήσουμε 125.000 bitcoin”. Κι εγώ εξεπλάγην “τι; Αυτό είναι 6 δισεκατομμύρια δολάρια παιδιά” και μου  απαντούν “ναι, θα το στείλουμε σε μια εταιρεία στην Αυστραλία”», είπε το στέλεχος.

Το Ντουμπάι, το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο του Κόλπου και ένας αναπτυσσόμενος κόμβος κρυπτογράφησης, αποτελεί εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους υπερπλούσιους του κόσμου και η άρνηση των ΗΑΕ να πάρει θέση μεταξύ των δυτικών συμμάχων και της Μόσχας έχει δώσει σήμα στους Ρώσους ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή εκεί.

Ένας μεσίτης ακινήτων, η εταιρεία του οποίου έχει συνεργαστεί με μια υπηρεσία κρυπτονομισμάτων για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αγοράσουν ακίνητα, είπε: «Βλέπουμε πολλούς Ρώσους και ακόμη και Λευκορώσους να έρχονται στο Ντουμπάι και να φέρνουν ό,τι μπορούν να φέρουν, ακόμη και σε κρυπτονομίσματα».

Μια οικονομική πηγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσε στο Reuters, ότι οι Ρώσοι αγόραζαν ακίνητα στο Ντουμπάι, χρησιμοποιώντας crypto.

Μεγάλα χρηματιστήρια όπως η Coinbase Global Inc (COIN.O) και η Binance λένε ότι λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η κρυπτογράφηση δεν χρησιμοποιείται ως όχημα για την αποφυγή κυρώσεων και ότι συνεργάζονται με τις αρχές επιβολής του νόμου για το θέμα.

Ωστόσο, καθώς τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν στους χρήστες υψηλό βαθμό ανωνυμίας, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Εσθονία ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα αυστηρότερη εποπτεία για να εξαλειφθούν τυχόν παραθυράκια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ακύρωση των κυρώσεων.

Τρεις δυτικοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο από τον αριθμό των Ρώσων που τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούσαν καταφύγιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας τους, και ήταν επιφυλακτικοί ότι κάποιοι θα μπορούσαν να ενεργούν για λογαριασμό όσων υπόκεινται σε κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News