Στο στόχαστρο και της Οττάβα, μετά το Λονδίνο, μπαίνει ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε πέντε Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του Αμπράμοβιτς, και απαγόρευσε σε 32 ρωσικές εταιρείες και κυβερνητικές οντότητες να λαμβάνουν αμυντικό εξοπλισμό ή προμήθειες από τη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό την Παρασκευή από τη Βαρσοβία.

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

«Αυτά τα άτομα θα αποκλειστούν από συναλλαγές στον Καναδά και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα δεσμευτούν», είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους. Οι κυρώσεις έρχονται πέντε ημέρες αφότου η Οττάβα επέβαλε κυρώσεις σε 10 άτομα που βρίσκονται κοντά στη ρωσική ηγεσία, για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Τριντό είπε ότι δεν θα απέκλειε μια αεροπορική επιχείρηση για να βοηθήσει Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει όλες τις επιλογές και σχεδιάζει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει.

«Ένα τρομερό λάθος»

Ο Καναδάς και οι σύμμαχοί του θα παραμείνουν ενωμένοι στην πεποίθησή τους ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «έκανε ένα τρομερό λάθος και θα καταλήξει να χάσει, παρά το πόσες βόμβες μπορεί να ρίξει στα νοσοκομεία, ή ίσως ακόμη και εξαιτίας αυτού. Δεν υπάρχει νίκη σε αυτό γι’ αυτόν», είπε ο Τριντό.

Ο Αμπράμοβιτς είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ρωσικής χαλυβουργίας Evraz. Ο Τριντό είπε ότι η κίνηση δεν θα επηρεάσει τις καναδικές δραστηριότητες της Evraz Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με την Globe και την Mail.

Στο στόχαστρο του Λονδίνου

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, με επίσημη ενημέρωση η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πως προχωρά σε κυρώσεις κατά επτά μεγάλων Ρώσων επιχειρηματιών, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίσης τους δισεκατομμυριούχους Igor Sechin και Oleg Deripaska, που θεωρούνται και οι δύο σύμμαχοι του Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν ασφαλή καταφύγια» για όσους υποστήριξαν την εισβολή, προσθέτοντας πως «οι σημερινές κυρώσεις είναι το τελευταίο βήμα στην ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ουκρανικό λαό. Θα είμαστε αδίστακτοι στην καταδίωξη εκείνων που επιτρέπουν τη δολοφονία αμάχων, την καταστροφή νοσοκομείων και την παράνομη κατοχή κυρίαρχων συμμάχων».

Η Τσέλσι

Οι κυρώσεις επηρεάζουν άμεσα την Τσέλσι, καθώς η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε να «παγώσει» ό, τι συνδέεται με τον Αμπράμοβιτς, που σημαίνει πως αυτή τη στιγμή η – ιδιοκτησίας του Ρώσου ολιγάρχη – ομάδα του Λονδίνου βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο».

Σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της Πέμπτης, η Τσέλσι έχει μια ειδική άδεια για να συνεχίσει να αγωνίζεται κανονικά στην Premier League, όμως μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά της χρήματα, που κερδίζει από τις διοργανώσεις και τους χορηγούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή