Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία προειδοποίησαν σήμερα πως οι ενστάσεις και απαιτήσεις που προβάλει εσχάτως η Ρωσία ρισκάρουν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν απομακρύνοντας την πιθανότητα επίτευξης νέας διεθνούς συμφωνίας.

Οι συνομιλίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και μέχρι προσφάτως υπήρχε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας. Όμως έξαφνα η Μόσχα άλλαξε στάση, πιθανότατα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν πραγματικά με το Ιράν, αλλά με τη διαμάχη της με τη Δύση και τα σενάρια ενίσχυσης των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου για να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι δυτικές ενεργειακές αγορές.

Πραγματικά, μόλις χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αιφνιδιαστικά απαίτησε αυξημένες εγγυήσεις για το ρωσικό εμπόριο με το Ιράν, ώστε να μην επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η στάση αυτή προκάλεσε εμπλοκή στις συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας να δηλώνουν σε κοινό ανακοινωθέν τους σήμερα πως, κανείς δεν θα πρέπει να επιζητά να εκμεταλλευτεί τις συνομιλίες με το Ιράν για να αντλήσει πλεονεκτήματα που δεν έχουν να κάνουμε με το ζήτημα της συμφωνίας με το Ιράν.

«Αυτό θέτει σε κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία» προειδοποίησαν.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Οι αγορές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο θέμα, καθώς η επίτευξη συμφωνίας και η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να ξεκινήσει και πάλι τη ροή πετρελαίου προς τη Δύση, κάτι που θα έδινε πολύτιμες ανάσες στον κλάδο και θα έριχνε τις διεθνείς τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση