Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Μόσχας για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Νικολάι Κόμπρινετς δήλωσε πως η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, αλλά είναι και έτοιμη για σκληρή αντιπαράθεση στον τομέα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η αντιπαράθεση.

Οι κυρώσεις θα κοστίσουν στην ΕΕ

Ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την ΕΕ να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.

«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επωφεληθεί απ’ αυτό – έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα», δήλωσε ο Κόμπρινετς μιλώντας στο Ιντερφάξ.

Τι συνέπειες θα είχε ένα ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία;

Ένα στα δύο διαμερίσματα στη Γερμανία θερμαίνεται μέσω φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία. Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του προέρχεται από τη Ρωσία, γεμίζοντας έτσι μέσω των εισαγωγών τον πολεμικό κορβανά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα έπρεπε λοιπόν η Δύση να σταματήσει τις εισαγωγές; Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική. Από τη σκοπιά του κυβερνητικού συνασπισμού ένα τέτοιο εμπάργκο θα είχε σοβαρά επακόλουθα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η βιομηχανία προειδοποιεί επίσης για τις συνέπειες.

Η συζήτηση ωστόσο δεν αφορά μόνο ένα εμπάργκο εκ μέρους της Δύσης – μόνο και μόνο επειδή κάτι τέτοιο ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Για πρώτη φορά από την εισβολή στην Ουκρανία, και η Ρωσία απείλησε ανοιχτά ότι θα σταματήσει την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα. Το κατά πόσο πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη σαφές.

Το γεγονός ωστόσο είναι ότι η Γερμανία είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία όσον αφορά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ρωσικό μερίδιο στις εισαγωγές ορυκτού φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι περίπου 55%, στις εισαγωγές αργού πετρελαίου γύρω στο 35%, στον άνθρακα γύρω στο 50%. Αυτά τα δεδομένα εξηγούν τελικά και την πρόσφατη δήλωση του καγκελαρίου Σολτς ότι η Ευρώπη συνειδητά δεν περιέλαβε την εισαγωγή ενέργειας στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, όπως αναφέρει η DW, θεωρεί ακόμη και την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία ως απειλή για την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία. «Χρειαζόμαστε αυτές τις εισαγωγές ενέργειας για να διατηρήσουμε μία σταθερότητα τιμών, καθώς και ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία», είπε. Με άλλα λόγια, ένα εμπάργκο στη Ρωσία θα έφερνε για καταναλωτές και εταιρείες περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ενώ οι λογαριασμοί θέρμανσης σε ορισμένες περιπτώσεις θα προκαλούσαν… σοκ. Τα δεδομένα στη Γερμανία είναι για αυτόν το χειμώνα καλά, ωστόσο για τον επόμενο θα πρέπει να γίνουν αλλαγές όσον αφορά την αποθήκευση αερίου και τις εισαγωγές, δήλωσε επιπλέον ο Χάμπεκ, ο οποίος σχεδιάζει ένα εθνικό απόθεμα αερίου και άνθρακα. Επιπλέον όμως σχεδιάζει και μια ταχύτερη επέκταση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αιολικής και ηλιακής, μειώνοντας έτσι και την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια