Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη αυξήθηκαν με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία την πενταετία έως το 2021, παρόλο που το παγκόσμιο εμπόριο όπλων επιβραδύνθηκε, ανέφερε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI), το οποίο βασίζεται σε δεδομένα που αφορούν όγκους διακίνησης και όχι αξίες.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, το διεθνές εμπόριο μεγάλων όπλων συρρικνώθηκε κατά 5% παγκοσμίως, ανέφερε η SIPRI σε ανακοίνωσή της. Αλλά οι εισαγωγές σε κράτη της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 19%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από οπουδήποτε αλλού.

«Η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσίας ήταν ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης των ευρωπαϊκών εισαγωγών όπλων, ειδικά για τις χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους μέσω των εθνικών τους βιομηχανιών όπλων», δήλωσε ο ερευνητής του SIPRI, Pieter Wezeman.

Η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία ήταν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς της Ευρώπης. Οι εισαγωγές μεγάλων όπλων από την Ουκρανία ήταν πολύ περιορισμένες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο παρά τις εντάσεις με τη Ρωσία.

«Άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται, επίσης, να αυξήσουν σημαντικά τις εισαγωγές όπλων τους την επόμενη δεκαετία, έχοντας πρόσφατα κάνει μεγάλες παραγγελίες για μεγάλα όπλα, ιδιαίτερα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, αυξάνοντας το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά όπλων στο 39% από 32%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή