Στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία ζήτησε η Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλούνται οι Financial Times.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους Financial Times ότι η Ρωσία είχε ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη της εισβολής. Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για το τι φέρεται να έχει ζητήσει η Ρωσία.

Πηγή με γνώση της κατάστασης είπε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να απευθύνουν προειδοποίηση προς τους συμμάχους τους, λόγω ενδείξεων ότι η Κίνα μπορεί να προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία «ξεμένει» από ορισμένα είδη όπλων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε.

Η απάντηση της Κίνας

Σχολιάζοντας λίγη ώρα αργότερα το δημοσίευμα, η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι προτεραιότητα του Πεκίνου είναι να εμποδίσει την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τα περί ρωσικού αιτήματος για αποστολή οπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον είπε: «Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο».

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική», πρόσθεσε ο Λου Πανγκιού, καταλήγοντας:

«Μέγιστη προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος η τεταμένη κατάσταση να κλιμακωθεί και να βγει εκτός ελέγχου». Ουκρανία: Τη Δευτέρα νέες διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου – Δραματικές ώρες στη Μαριούπολη

Τη Δευτέρα νέες διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου

Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με φόντο την εντεινόμενη πίεση που ασκούν στην ουκρανική πρωτεύουσα οι ρωσικές δυνάμεις και την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη Μαριούπολη, δεκαοκτώ ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το απόγευμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή» δεν πραγματοποιούνται συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Ο Πεσκόφ προχώρησε στη δήλωση αυτή αφότου ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Ολεξίι Αρέστοβιτς, δήλωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία διεξήγαν ενεργά συνομιλίες την Κυριακή, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη. Ουκρανία: Δραματικές ώρες στη Μαριούπολη – Νεκρός δημοσιογράφος στο Ιρπίν

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη

Τα τελευταία αποθέματα νερού και τροφίμων στην πόλη της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία, εξαντλούνται, προειδοποίησε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει την πόλη συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωσε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Ξεπέρασαν τους 2.100 οι νεκροί

Στη Μαριούπολη, περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος

Στο Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές.

Οι δύο άνδρες επλήγησαν το μεσημέρι, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, ένας γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων.

Οι ουκρανικές αρχές σύντομα κατηγόρησαν τους Ρώσους εχθρούς τους ότι πυροβόλησαν εναντίον δημοσιογράφων, όμως, όπως σημειώνει το AFP, η προέλευση των πυρών είναι δύσκολο να διευκρινιστεί προς το παρόν.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκονταν στο σημείο σήμερα, άκουσαν πυρά πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων.

Ένας δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε, ο οποίος είχε μαζί του τα έγγραφα ταυτοποίησής του, μεταξύ άλλων μια διαπίστευση από τους New York Times.

Πρόκειται για τον Μπρεντ Ρένοντ, ηλικίας 50 ετών, φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτη, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση η αμερικανική εφημερίδα. Εργαζόταν για τους New York Times κατά το παρελθόν, όμως δεν εργαζόταν για αυτήν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, που όπως φαίνεται έχει τραυματιστεί ελαφρά, περιέγραψε, από την πλευρά του, τα όσα έζησε, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου»

Στο μεταξύ, η Ουκρανή επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης τη νύχτα εναντίον της πόλης Ποπάσνα, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έχει επαληθεύσει τις δηλώσεις της.

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που φέρεται να αποτυπώνει την επίθεση αυτή, όμως δεν είπε εάν η Ουκρανία διαθέτει απτές αποδείξεις.

«Ο βομβαρδισμός μιας πόλης από τους Ρώσους επιτιθέμενους με αυτά τα όπλα συνιστά ένα έγκλημα πολέμου και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, βάσει της Συνθήκης της Ρώμης», ανέφερε η αξιωματούχος σε μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο.

Ζελένσκι: 125.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βίντεο σήμερα.

«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Ισραήλ και Τουρκία σε ρόλο διαμεσολαβητή

Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Όταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Νεκροί στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Μικολάγιφ, κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς…», έγραψε ο Βιτάλι Κιμ, χωρίς να δώσει προς το παρόν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η πόλη Μικολάγιφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες. Χθες, επλήγησαν από τις επιδρομές κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Η πόλη έχει ερημωθεί και σχεδόν όλα τα καταστήματά της έχουν κλείσει.

Χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη τους τις τελευταίες ημέρες προς την Οδησσό.

Λβιβ: Αναφορές για 35 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σήμερα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.

Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στο Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μαξίμ Κοζίτσκι επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 30 ρουκέτες εναντίον του συγκροτήματος λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Κυριακής.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές εργάζονται στην εγκατάσταση (Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας), αλλά δεν ήταν σαφές αν κάποιος ήταν παρών όταν συνέβη η επίθεση.

Γιατί η Λβιβ είναι σημαντική;

Δημοσιογράφοι του BBC στην πόλη Λβιβ λένε ότι δεν ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο της πόλης. Η Λβιβ απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα και αποτελεί προορισμό για πολλούς Ουκρανούς που διαφεύγουν από άλλα μέρη της χώρας.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν περιοχές στα βόρεια, ανατολικά και νότια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο. Όμως τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν και περιοχές στο κέντρο, όπως το Ντνίπρο, και στα δυτικά, όπως το Ιβάνο-Φρανκίφσκ.

Το Λβιβ, μια ιστορική και γραφική πόλη γνωστή για την πολιτιστική της κληρονομιά, έχει μείνει μέχρι στιγμής ανέγγιχτο.

Αλλά προετοιμάζεται για τον πόλεμο και πραγματοποιεί προετοιμασίες για την προστασία των ιστορικών μνημείων της.

Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας που δέχτηκε επίθεση
Δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση. Πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου.

Η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ αναφέρει ότι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), στην περιοχή Γιάβοριφ, δέχτηκε την επίθεση το πρωί της Κυριακής.

Το IPSC, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από το Λβιβ, ιδρύθηκε το 2007 για να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ιδίως για ειρηνευτικές αποστολές.

Φιλοξενεί επίσης τακτικά διεθνή στρατεύματα. Σύμφωνα με το BBC, ένα έγγραφο του ΝΑΤΟ σχετικά με το κέντρο αναφέρει ότι στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης για την αποναρκοθέτηση και την ασφάλεια των ναρκών για τα στρατεύματα της Ουκρανίας και άλλων εθνών.

Η Myroslava Petsa του BBC Ουκρανίας αναφέρει ότι το IPSC είναι μία από τις δύο τοποθεσίες στην Ουκρανία όπου πραγματοποιούνται διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις.

Πληροφορίες: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας