Την εκταμίευση άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ομάδα 12 κρατών μελών, ενέκρινε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του αποθεματικού προσαρμογής του Brexit .

Βάσει της απόφασης αυτής, θα διατεθούν συνολικά 819,2 εκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη Μαρτίου 2022 και τα υπόλοιπα έως τον Απρίλιο του 2023. Αυτή η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις οικονομίες των κρατών μελών να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στις οικονομίες και τις περιφέρειές τους, μέσω της υποστήριξης προς περιφέρειες και οικονομικούς τομείς, μικρές και μεσαίες εταιρείες καθώς και δημιουργία και προστασία θέσεων εργασίας, όπως προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας, ανανέωση δεξιοτήτων και κατάρτιση.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira , δήλωσε: « Το Brexit είχε αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές πολλών ανθρώπων εντός της ΕΕ. Το αποθεματικό προσαρμογής του Brexit δημιουργήθηκε και εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να μετριάσουν τις δυσμενείς οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές συνέπειες του Brexit. Τώρα εναπόκειται στα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις περιφέρειες, τις τοπικές κοινότητες, τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους, να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να αναβαθμίσουν το εργατικό δυναμικό όπου χρειάζεται. ”
Η δόση προχρηματοδότησης στο πλαίσιο του αποθεματικού προσαρμογής του Brexit θα κατανεμηθεί στα ακόλουθα κράτη μέλη:

Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για την κάλυψη δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να επεξεργαστεί γρήγορα τις αποφάσεις του αποθεματικού προσαρμογής του Brexit για τα υπόλοιπα κράτη μέλη, για να διασφαλίσει ότι μπορούν να λάβουν υποστήριξη από το αποθεματικό και καλεί τα υπόλοιπα κράτη μέλη να ενημερώσουν την Επιτροπή χωρίς καθυστέρηση.

Ιστορικό

Το Brexit έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά με διαφορετικούς τρόπους, καθώς ορισμένα κράτη μέλη, περιφέρειες, τομείς ή τοπικές κοινότητες επηρεάζονται περισσότερο από άλλα. Το αποθεματικό προσαρμογής του Brexit ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει τεθεί σε εφαρμογή για να στηρίξει όλα τα κράτη μέλη με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που επηρεάζονται περισσότερο. Η χρηματοδοτική συνεισφορά από το αποθεματικό σε ένα κράτος μέλος θα εκτελεστεί υπό επιμερισμένη διαχείριση. Δεν χρειάζεται προηγμένο προγραμματισμό ή σχεδιασμό μέτρων και παρέχει ευελιξία στην εφαρμογή σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Ο κανονισμός για τη σύσταση του αποθεματικού τέθηκε σε ισχύ στις 6 Οκτωβρίου 2021.

Η Ιρλανδία και η Ιταλία ήταν τα πρώτα κράτη μέλη για τα οποία εκταμιεύτηκε χρηματοδότηση από το αποθεματικό προσαρμογής του Brexit, τον Δεκέμβριο του 2021. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022, 14 κράτη μέλη θα έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις της προχρηματοδότησής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα