Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους ότι η Κίνα δείχνει πρόθυμη να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που εστάλησαν.

Τα τηλεγραφήματα

Τα τηλεγραφήματα, τα οποία στάλθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συμμάχους στην Ευρώπη και την Ασία, δεν ανέφεραν εάν η Κίνα είχε δώσει σήμα ότι θα βοηθούσε τη Ρωσία στο μέλλον ή αν είχε ήδη αρχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη. Ούτε είπαν σε ποιο σημείο της σύγκρουσης το Πεκίνο φαινόταν ανοιχτό να προσφέρει τη βοήθεια.

Οι Financial Times ανέφεραν την Κυριακή ότι η Ρωσία είχε υποβάλει αίτημα για βοήθεια κάποια στιγμή μετά την έναρξη της εισβολής που διαρκεί τώρα τρεις εβδομάδες.

Το ρωσικό αίτημα και η κινεζική απάντηση έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον Λευκό Οίκο. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Κίνα προσπαθεί να βοηθήσει τη Ρωσία, ενώ οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ζητούν δημόσια μια διπλωματική λύση στον πόλεμο.

Η απάντηση Κίνας-Ρωσίας

Η κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν έχει λάβει γνώση για κανένα ρωσικό αίτημα ή θετική κινεζική απάντηση στη Μόσχα. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης τη Δευτέρα ότι έχει προχωρήσει σε οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα προς την Κίνα.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκε να πει εάν η Κίνα είχε παράσχει στρατιωτική υποστήριξη μετά το ρωσικό αίτημα, αλλά σημείωσε ότι το Πεντάγωνο παρακολουθεί την κατάσταση «πολύ, πολύ στενά».

«Εάν η Κίνα επιλέξει να υποστηρίξει υλικά τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο, πιθανότατα θα υπάρξουν συνέπειες για αυτήν», δήλωσε ο αξιωματούχος της άμυνας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είδαμε την Κίνα να δίνει ουσιαστικά σιωπηρή έγκριση σε αυτό που κάνει η Ρωσία αρνούμενη να ενταχθεί στις κυρώσεις, κατηγορώντας τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που δίνουμε στην Ουκρανία [και] ισχυριζόμενη ότι ήθελαν να δουν μια ειρηνική εξέλιξη για την επίτευξη της οποίας όμως ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα.»

Κρίσιμη συνάντηση στη Ρώμη

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αναμενόταν να θίξει το θέμα σήμερα στη Ρώμη σε συνάντηση με τον Γιανγκ Τζιέτσι, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον την Κυριακή, ο Σάλιβαν είπε ότι θα προειδοποιήσει τους Κινέζους να μην επιχειρήσουν να «διασώσουν» τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας της να επιβιώσει από τις σκληρές κυρώσεις από τη Δύση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν