Σημαντική προτεραιότητα για την Ευρώπη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, την προώθηση της συμμετοχής ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.

Κατά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι η ταχεία γήρανση των κοινωνιών μας αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης εργατικού δυναμικού -με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και το επίπεδο του βιοτικού επίπεδου- ενώ ταυτόχρονα ασκεί πίεση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Κίνητρα

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων για περισσότερο από 30 χρόνια απασχόλησης δίνει ισχυρά κίνητρα για παραμονή στην αγορά εργασίας, τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση έχουν εξαλειφθεί, ενώ η μείωση του ποσοστού παρακράτησης των απασχολούμενων συνταξιούχων από 60% σε 30% ενθαρρύνει την απασχόληση όσων συνταξιούχων επιθυμούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, πολλά προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν στο επίκεντρό τους τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την απασχόληση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.

Για την Ουκρανία

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην Ουκρανία, τονίζοντας την άμεση αντίδραση και την αποφασιστική στάση που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία. Σημείωσε ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι στην αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και στην υποστήριξη των προσφύγων.

Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης –ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων- και να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax