Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων την Τρίτη, πέφτοντας κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Ρωσία δήλωσε ότι είναι υπέρ της επανέναρξης το συντομότερο δυνατό των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μείωσαν περαιτέρω τους φόβους για διακοπές της προσφοράς στην ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπρόσθετα, στην πτωτική πορεία επιδρά και το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα  που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Η ασιατική χώρα επέβαλε νέα lockdown, και αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να απειλήσει τη ζήτηση πετρελαίου. Η προσέγγιση της μηδενικής ανοχής για τη νέα έξαρση της πανδημίας οδήγησε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Foxconn, της ταϊβανέζικης εταιρείας ηλεκτρονικών που συναρμολογεί τα iPhone της Apple, να αναστείλουν τη λειτουργία τους στη χώρα.

Το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε 6,7% στα 99,66 δολάρια το βαρέλι, τη χαμηλότερη τιμή του από τα τέλη Φεβρουαρίου. Το αμερικανικό αργό, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, υποχώρησε περισσότερο από 6% στα 96,36 δολάρια το βαρέλι.

Παρέμβαση Λαβρόφ

Η απότομη πτώση των τιμών ακολουθεί τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σέργκι Λαβρόφ την Τρίτη ότι η Μόσχα τάσσεται υπέρ της επανάληψης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν το συντομότερο δυνατό και περιμένει από την Ουάσιγκτον να άρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ξεκινά μια διήμερη συνεδρίαση για τα επιτόκια την Τρίτη, στην οποία η αγορά αναμένει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια.

«Το δολάριο μπορεί να κινηθεί ανοδικά εάν η Fed υιοθετήσει μια επιθετική προσέγγιση για υψηλότερα επιτόκια παρά τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», δήλωσε ο Lukman Otunuga, ανώτερος αναλυτής έρευνας στην FXTM.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές