Σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 10-11 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου το 4ο πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο αυτό εγκρίθηκε τη Δευτέρα και από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II), όπως ανέφερε η  Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέσω του twitter.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ  Μπορέλ, υπογράμμισε: «Καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν εναντίον του ουκρανικού λαού συνεχίζεται, το ίδιο ισχύει και για την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να ακρωτηριάσουμε τη χρηματοδότηση του πολεμικού μηχανισμού του Κρεμλίνου. Αυτό το τέταρτο πακέτο κυρώσεων είναι άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομική και υλικοτεχνική βάση στην οποία βασίζεται η Ρωσία για να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Στόχος των κυρώσεων είναι ο Πρόεδρος Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον απάνθρωπο και παράλογο πόλεμο».

Το Συμβούλιο αποφάσισε ειδικότερα:

  • να απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές με ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις ,
  • να απαγορεύσει την παροχή οποιωνδήποτε υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας , καθώς και την πρόσβαση σε οποιεσδήποτε υπηρεσίες συνδρομής σε σχέση με δραστηριότητες
  • αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα της Ρωσίας,
  • να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων που συνδέονται με την αμυντική και βιομηχανική βάση της Ρωσίας, στα οποία επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές όσον αφορά αγαθά και προϊόντα διπλής χρήσης και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας,
  • την απαγόρευση νέων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας , καθώς και την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου περιορισμού των εξαγωγών σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες για την ενεργειακή βιομηχανία,
  • εισαγωγή περαιτέρω εμπορικών περιορισμών όσον αφορά το σίδηρο και τον χάλυβα , καθώς και τα είδη πολυτελείας .

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε βασικούς ολιγάρχες , λομπίστες και προπαγανδιστές που προωθούν την αφήγηση του Κρεμλίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και βασικές εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, της στρατιωτικής χρήσης, της ναυπηγικής και της μηχανουργικής.

Δήλωση στο πλαίσιο του ΠΟΕ

Ξεχωριστά, το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στην Επιτροπή να συμμετάσχει, εξ ονόματος της ΕΕ, σε μια πολυμερή δήλωση για την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας με την υποστήριξη της Λευκορωσίας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εμπορίου Οργανισμός (ΠΟΕ). Όπως και άλλα μέλη του ΠΟΕ που πρόκειται να συνυποστηρίξουν αυτήν τη δήλωση, η ΕΕ επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να λάβει οποιεσδήποτε ενέργειες θεωρούνται απαραίτητες για την προστασία των βασικών συμφερόντων ασφαλείας.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ενέργειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας ή ενέργειες για την αναστολή παραχωρήσεων ή άλλων υποχρεώσεων σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως η αναστολή της μεταχείρισης του πλέον ευνοούμενου κράτους σε προϊόντα και υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, υπό το φως της υλικής υποστήριξης της Λευκορωσίας στις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ΕΕ θεωρεί ότι η διαδικασία προσχώρησής της στον ΠΟΕ πρόκειται να ανασταλεί .

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.

Τα μέτρα

Πρώτον, η ΕΕ θα αρνηθεί στη Ρωσία το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό θα ανακαλέσει σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ. Οι ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια να ανασταλούν τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και θα διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα.

Δεύτερον, θα συνεχιστεί η πίεση στις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε με στόχο τους φίλους του Πούτιν.

Τρίτον, θα διασφαλιστεί ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. «Θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Κομισιόν.

Τέταρτον, θα απαγορευτεί η εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα για τη ρωσική ελίτ. Όσοι συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία.

Πέμπτον, πολύ σημαντικό, θα απαγορευτεί η εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα χτυπήσει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας, θα του στερήσει δισεκατομμύρια έσοδα από τις εξαγωγές και θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μας δεν επιδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν.

Τέλος, θα προταθεί η απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Γιατί δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την ενεργειακή εξάρτηση που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κ.λπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας – και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν.

«Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας» υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μόλις σήμερα το πρωί, εκταμιεύσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια για τη στήριξη των οικονομικών της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πρώτη δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα ακολουθήσουν κι άλλα»

Η ΕΕ θεσπίζει μέτρα ως αντίδραση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας

Μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία των εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας και την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ αντέδρασε με σειρά περιοριστικών μέτρων.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, η ΕΕ ενέκρινε μια πρώτη δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων:

  • στοχευμένα περιοριστικά μέτρα
  • περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
  • οικονομικοί περιορισμοί

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022, η ΕΕ ενέκρινε δεύτερη δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων:

  • ατομικές κυρώσεις κατά των Vladimir PutinSergey Lavrov και των μελών της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, μεταξύ άλλων
  • οικονομικές κυρώσεις

Στις 28 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου 2022, η ΕΕ ενέκρινε τρίτη δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων:

  • παροχή εξοπλισμού και εφοδίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη
  • απαγόρευση των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ και της πρόσβασης στα αεροδρόμια της ΕΕ για τους ρωσικούς αερομεταφορείς κάθε είδους
  • απαγόρευση των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
  • αποκλεισμός από το σύστημα SWIFT επτά ρωσικών τραπεζών
  • αναστολή της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης στην ΕΕ των κρατικών μέσων ενημέρωσης Russia Today και Sputnik
  • ατομικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Στις 9 Μαρτίου 2022, η ΕΕ ενέκρινε νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων:

  • αποκλεισμός από το σύστημα SWIFT τριών λευκορωσικών τραπεζών
  • απαγόρευση κάθε συναλλαγής με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας
  • επιβολή ορίων στις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Λευκορωσία στην ΕΕ
  • απαγόρευση προμήθειας στη Λευκορωσία τραπεζογραμματίων σε ευρώ
  • περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και ασύρματης επικοινωνίας στη Ρωσία
  • κυρώσεις σε 160 επιπλέον πρόσωπα
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή