Το ψυχολογικό όριο των 3 εκατομμυρίων ξεπέρασε ο όγκος των προσφύγων από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ανώτατο επίτροπο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, περίπου το 7% του πληθυσμού της Ουκρανίας έχει εγκαταλείψει άρον-άρον τη χώρα του, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πόλεμο.

«Σήμερα περάσαμε ένα ακόμη τρομερό όριο: τρία εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Τώρα» ανέφερε σε ανάρτηση του ο επικεφαλής του UNHCR.

O συνολικός πληθυσμός της Ουκρανίας υπολογιζόταν πριν το πόλεμο στα 44 εκατ. άτομα.

Οι περισσότεροι από όσους έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς είναι γυναικόπαιδα, με πολλούς άντρες να επιλέγουν να μείνουν πίσω για να πολεμήσουν. Σύμφωνα με την UNICEF, περίπου οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι παιδιά.

Η πλειονότητα των προσφύγων έχει κατευθυνθεί προς την Πολωνία. Περίπου έξι στους δέκα πρόσφυγες πέρασαν τα πολωνικά σύνορα, καθώς η χώρα είχε ήδη μια σημαντική ουκρανική κοινότητα που ξεπερνούσε τα 1,5 εκατ. άτομα. Επόμενοι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Υπολογίζεται επίσης ότι εκατομμύρια ακόμη έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός των ουκρανικών συνόρων.

Η αρχική εκτίμηση της UNHCR είναι πως τουλάχιστον 4 εκατ. Ουκρανοί θα εγκαταλείψουν τη χώρα, όμως έχει ήδη παραδεχτεί πως ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Με τον ρυθμό της συνεχιζόμενης ροής Ουκρανών προς τη Δύση (αν και μικρός αριθμός κατευθύνεται επίσης ανατολικά) ο συνολικός όγκος των προσφύγων πιθανότατα θα είναι πολύ μεγαλύτερος από 4 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος – Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης
Επικαιρότητα |

«Νόμιμη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών», λέει ο Σκέρτσος - Γιατί στέλνει επιστολή στη φον ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης

Το προεκλογικό όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον για την ακρίβεια των πολυεθνικών είναι θέμα σημερινής ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας