Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως και σε άλλους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, δίνοντας στη δημοσιότητα «μια λίστα απαγόρευσης» η οποία απαγορεύει στους εν λόγω αξιωματούχους την είσοδο στην χώρα.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι επίσημες σχέσεις με την Ουάσινγκτον διατηρούνται και αν χρειασθεί, είναι βέβαιο ότι οι υψηλού επιπέδου επαφές με τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα θα γίνουν.

Συγκεκριμένα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, ενώ στη λίστα περιλαμβάννται ακόμα ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Με βάση τα μέτρα αυτά, εμποδίζεται η είσοδος των προσώπων αυτών στη Ρωσία και «παγώνουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία τους που διαθέτουν στη χώρα.

Νέος γύρος κυρώσεων από ΕΕ και Βρετανία

Χθες η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Επίσης σήμερα ανακοινώθηκαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και από τη βρετανική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ε.Ε. Το νέο πακέτο στοχοποιεί πρόσωπα και συγκεκριμένα 370 Ρώσους πολιτικούς αξιωματούχους και ολιγάρχες που θα θεωρείται πως ανήκουν στην ευρύτερη αυλή του τσάρου.

Στη λίστα ξεχωρίζουν πολιτικά πρόσωπα όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο γραμματέας Τύπου του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ και ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας (και πρώην πρόεδρος) Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ολιγάρχες όπως ο ιδρυτής της Alfa Bank Μιχαήλ Φρίντμαν και ο πρόεδρος της επενδυτικής LetterOne, Πετρ Άβεν.

Ξαναχτύπησε και η Ουάσιγκτον 

Πριν… στεγνώσει το μελάνι από την ρωσική ανακοίνωση των αντιμέτρων κατά Αμερικανών αξιωματούχων και οι ΗΠΑ φρόντισαν να απαντήσουν με επίσης νέες κυρώσεις, που αυτή τη φορά στοχοποιούν μέλη του ρωσικού στρατού και της στρατιωτικής της βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι βάζει σε “μαύρη λίστα” συνολικά 11 Ρώσους, πολιτικά πρόσωπα όπως ο υπουργός και οι υφυπουργοί Άμυνας, στρατιωτικά πρόσωπα όπως ο αρχιστράτηγος της Εθνοφυλακής και στελέχη της στρατιωτικής της βιομηχανίας, όπως ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport, που εμπορεύεται οπλικά συστήματα.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημάνθηκε εκ νέου η πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να στοχοποιεί τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες που ευθύνονται για τον ανθρώπινο πόνο και τις απώλειες αθώων αμάχων στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση