Αύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου, αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά τη σχετική διαδικασία που κίνησε το Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, την οποία μποϊκοτάρισε η Ρωσία στις 7 Μαρτίου, η Ουκρανία ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες, τονίζοντας ότι η εισβολή βασίστηκε σε μια εσφαλμένη ερμηνεία της συνθήκης του ΟΗΕ για τη γενοκτονία.

Η δημόσια συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, οπότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Τζόαν Ε. Ντόναχιου, θα διαβάσει την ετυμηγορία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις 26 Φεβρουαρίου η Ουκρανία προσέφυγε στο ΔΔ ζητώντας να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα και να διαταχθεί η Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, προτού να αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης, κάτι που θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία αρνήθηκε να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.

Στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωνε την επέμβαση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι ήθελε να προστατεύσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό από μια γενοκτονία εκ μέρους του καθεστώτος του Κιέβου. Η Ουκρανία χαρακτηρίζει «παράλογο και γελοίο ψέμα» αυτόν τον ισχυρισμό, αρνείται κατηγορηματικά ότι διαπράχθηκε γενοκτονία και εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή στερείται νομικής βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα