Το 2021 έκλεισε με τις πωλήσεις της ElvalHalcor να σημειώνουν ιστορικά υψηλά. Η ανοδική πορεία, που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2020, διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 με ιδιαίτερα έντονη την ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου.

Έτσι, οι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν αύξηση κατά 16,3%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα του κλάδου αλουμινίου κατά 21,3%, και τα προϊόντα του κλάδου χαλκού κατά 7,9%.

Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, η υψηλή ζήτηση στις αγορές, οδήγησε σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται στα 7.881 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 46,1% σε σχέση με το 2020) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται στα 2.101 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 41,0% σε σχέση με το 2020). Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών σε ιστορικά υψηλά στα 2.883,0 εκ. ευρώ για το 2021 (αυξημένο κατά 42,1% από τα 2.028,6 εκ. ευρώ του 2020).

Η αύξηση των όγκων πωλήσεων και η θετική επίδραση της διαθεσιμότητας και των τιμών σκραπ αναχαίτισαν τις αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη της ElvalHalcor πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρείας, να αυξηθούν κατά 22,9% στα 166,8 εκ. ευρώ έναντι 135,8 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Η άνοδος των τιμών των μετάλλων, είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 56,1 εκ. ευρώ για το 2021 έναντι ζημίας 9,0 εκ. ευρώ για το 2020. Το αποτέλεσμα του μετάλλου επέδρασε θετικά και στα μικτά κέρδη, που ανήλθαν σε 234,8 εκ. ευρώ έναντι 134,7 εκ. ευρώ στο 2020.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό όλα τα προληπτικά μέτρα και οι ενέργειες για τη διαφύλαξη της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και συνεργατών της Εταιρίας από την πανδημία, με τα ενοποιημένα αποτελέσματα του 2021 να περιλαμβάνουν σχετικές δαπάνες ύψους 4,1 εκ. ευρώ έναντι 4,0 εκ. ευρώ για το 2020.

Στο περιβάλλον αυτό, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 215,3 εκ. ευρώ έναντι 121,4 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περσυνή χρήση. Στον αντίποδα ή ενώ , οι αυξημένες τιμές των μετάλλων και οι υψηλοί όγκοι παραγωγής και πωλήσεων επηρέασαν το κεφαλαίο κίνησης του Ομίλου, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα, οδήγησε σε αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά 164 εκ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της 31.12.2020.

Το σταδιακά μειούμενο κόστος δανεισμού που επιτυγχάνει ο Όμιλος αντιστάθμισε μερικώς την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, με το καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 30,9 εκ. ευρώ Οικονομικά Αποτελέσματα 2021 έναντι 25,2 εκ. ευρώ για τη χρήση του 2020. Αποκορύφωμα των ενεργειών για τη βελτιστοποίηση του δανεισμού, ήταν η επιτυχής έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου 250 εκ. ευρώ διαπραγματεύσιμου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές του Ομίλου και της Εταιρείας.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 113,9 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της θετικής επίδρασης αποτίμησης 22 εκ. ευρώ των μετοχών της Cenergy Holdings που λογιστικοποιήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2021) έναντι κερδών 29,4 εκ. ευρώ του 2020, με τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται σε 111,7 εκ. ευρώ για το 2021 (ή 0,2976 ευρώ ανά μετοχή) από 28,3 εκ. ευρώ για το 2020 (ή 0,0754 ευρώ ανά μετοχή).

Ανάλυση ανά κλάδο

Κλάδος αλουμινίου

Το 2021, ο κλάδος του αλουμινίου πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση των όγκων πωλήσεων ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2019, κινούμενος ανοδικά κατά 21,3% έναντι του 2020, με τον κύκλο εργασιών του αυξημένο κατά 37,4%, να διαμορφώνεται στα 1.340,3 εκ. ευρώ. Ο κλάδος επηρεάστηκε θετικά από την ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας, των μεταφορών και του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ κατόρθωσε σταδιακά να εκμεταλλευτεί την αυξημένη δυναμικότητα από την ενσωμάτωση του νέου υπερσύγχρονου τετραπλού θερμού ελάστρου (Tandem) στην παραγωγή. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 56,2 εκ. ευρώ έναντι 26,6 εκ. ευρώ, τη χρήση του 2020, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 108,3 εκ. ευρώ στο 2021 έναντι 86,6 εκ. ευρώ για το 2020. Σε ότι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, μετά τη λειτουργία του Tandem, έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη φάση του, με τις νέες επενδύσεις να ανέρχονται στα 130 εκ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 99,5 εκ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της Εταιρείας στα Οινόφυτα.

Κλάδος χαλκού

Ο κλάδος χαλκού παρουσίασε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 7,9% για τη χρήση του 2021, με την αδιάκοπη ανοδική πορεία των τελευταίων ετών να τροφοδοτείται από την πλήρη ανάκαμψη των προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού που ξεπέρασαν και τις αντίστοιχες προ πανδημίας πωλήσεις, αλλά και την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού. Ο κύκλος εργασιών, ενισχυμένος έντονα από τις αυξημένες τιμές του χαλκού στις διεθνείς αγορές, ανήλθε σε 1.542,7 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46,5%. Τα κέρδη πριν από φόρους έφτασαν τα 76,2 εκ. ευρώ, έναντι 12,2 εκ. ευρώ της χρήσης 2020, επηρεασμένα και από το θετικό αποτέλεσμα μετάλλου αλλά και τη θετική επίδραση αποτίμησης των μετοχών της Cenergy Holdings, ενώ το a-EBITDA βελτιώθηκε και ανήλθε στα 58,5 εκ. ευρώ στο 2021 έναντι 49,2 εκ. ευρώ για την προηγούμενη χρήση. Αναφορικά με τις επενδύσεις, το 2021, διατέθηκαν περί τα 15,2 εκ. ευρώ, με το ποσό των 7,3 εκ. ευρώ να κατευθύνεται στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στα Οινόφυτα, ενώ επενδύσεις 6,4 εκ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τη θυγατρική Sofia Med.

Προοπτικές για το 2022

Για το 2022, οι ανοδικές τάσεις των τιμών της ενέργειας αναμένεται να κάνουν περισσότερο εμφανή την επίδρασή τους καθώς σημειώνονται ιστορικά υψηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις και ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Όμιλος προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις με την χρήση τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών για μέρος του κόστους του φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το όποιο αυξημένο κόστος στις πωλήσεις, όσο οι συνθήκες της ζήτησης συνεχίζουν να παραμένουν ευνοϊκές και το επιτρέπουν. Επιπρόσθετα, αναφορικά με τα εξελισσόμενα γεγονότα της σύρραξης στην περιοχή στης Ουκρανίας, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πωλήσεις του Ομίλου για το 2021 δεν ξεπερνούσαν το 0,9% του κύκλου εργασιών του στην αγορά της Ρωσίας και το 0,6% στη αγορά της Ουκρανίας, ενώ σε επίπεδο εταιρείας οι πωλήσεις άγγιξαν το 1% και 0,6% αντίστοιχα. Και οι δύο αγορές είναι ασήμαντες ως προς το μέγεθος, ενώ οι ποσότητες είναι εύκολο να απορροφηθούν από άλλες αγορές στις οποίες υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου και της Εταιρείας.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί, οι πρώτες ύλες που προμηθεύονταν ότι ο Όμιλος και η Εταιρεία από την αγορά της Ρωσίας, κυρίως πρωτόχυτο αλουμίνιο, κινούνται σε αξίες που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5%-7% των συνολικών αγορών ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθούν από άλλες πηγές χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο στη εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Εταιρείας και του Ομίλου. Τέλος, σημειώνεται ότι η ενοποιούμενη Εtem Systems LLC, που εδρεύει στην Ουκρανία αποτελεί εμπορική εταιρεία με σύνολο στοιχείων ενεργητικού 274 χιλιάδες ευρώ, κύκλο εργασιών 1.054 χιλιάδες ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 30 χιλιάδες ευρώ για την κλειόμενη χρήση του 2021.

Κατά συνέπεια και λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη της εν λόγω ενοποιούμενης, ευλόγως εκτιμάται ότι δεν δύνανται να επηρεάσουν τα μεγέθη του Ομίλου ή της Εταιρείας.

Τέλος, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αρκετοί παράγοντες αβεβαιότητας, η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, και ο διεθνής προσανατολισμός με πωλήσεις εκτός Ελλάδας που ξεπερνούν το 91% του κύκλου εργασιών, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι επενδύσεις αυτές, επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αυξάνουν περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα αλλά και την δυνατότητα αξιοποίησής της, επιτρέποντας στην ElvalHalcor να διατηρήσει την ανοδική της πορεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις