Ιδιαιτέρως αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους μέσω του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο λήγει σήμερα. Όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη του τεχνικού κόσμου, από τις 13 Δεκεμβρίου έως και χθες, είχαν εκδοθεί περί τα 96.000 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για ένταξη στο πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι για την υπαγωγή στο «Εξοικονομώ» προαπαιτείται ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση ΠΕΑ.

Με δεδομένο ότι σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα https://exoikonomo2021.gov.gr/,  τις τελευταίες πέντε ημέρες, δηλαδή από την περασμένη Πέμπτη έως και χθες, το σύστημα έκδοσης ΠΕΑ, το οποίο διαχειρίζεται το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), δούλευε στο …φουλ εκδίδοντας πάνω από 2.000 πιστοποιητικά ημερησίως. Μάλιστα, προχθές Κυριακή ξεπέρασαν τα 2.400. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι, εκτός από τα 96.000 ΠΕΑ που έχουν εκδοθεί, άλλα 4.700 πιστοποιητικά ανακλήθηκαν για διάφορους λόγους.

Οι μηχανικοί ζητούν παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης των αιτήσεων στην ηλεκτρονική βάση του «Εξοικονομώ», διότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων δεν έχουν προλάβει να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τις 60.000 αιτήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερες από 35.000 αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εάν δοθεί παράταση θα είναι ολιγοήμερη, διότι πρέπει να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων πολυκατοικίας _ έχει οριστεί ότι η πλατφόρμα ανοίγει την τρίτη εργάσιμη ημέρα μετά την λήξη υποβολής αιτήσεων μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, έως την περασμένη Παρασκευή, τα περισσότερα ΠΕΑ για ένταξη στο «Εξοικονομώ» εκδόθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης (πάνω 9.200), στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (8.900), στον Βόρειο και Νότιο Τομέα Αθηνών (3.900 και 3.700 αντίστοιχα), στην ΠΕ Αχαΐας (3.000), στην Ανατ. Αττική (2.900), στον Δυτικό Τομέα Αθήνας (2.800), στην ΠΕ Ιωαννίνων (2.800), στην ΠΕ Πειραιά (2.700), στην ΠΕ Λάρισας (2.500) και Ηρακλείου (2.200). Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων τα χαμηλότερα ποσοστά έκδοσης πιστοποιητικών καταγράφηκαν στην Ευρυτανία (180), στη Φωκίδα (230) και στα Γρεβενά (250) ενώ ιδιαίτερα χαμηλά κινήθηκαν οι εκδόσεις ΠΕΑ στα νησιά και ειδικά στην Ιθάκη (25), στην Ικαρία (40) και στην Άνδρο (60).

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το νέο «Εξοικονομώ», προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών. Και καθώς ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα έχει διπλασιαστεί αναζητούνται έξτρα κονδύλια προκειμένου να ενταχθούν όσες περισσότερες κατοικίες πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%) καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75% ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής. Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Συνολικά, βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με τα προγράμματα εξοικονόμησης προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων στην Ελλάδα έως το 2030. Ήδη, προετοιμάζεται το νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να υποστηριχθούν περί τις 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) σε διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν και οι προδιαγραφές του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ», με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν, μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, γραφεία, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι μουσείων και θεάτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green