Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η Tesla αύξησε τις τιμές πώλησης των αυτοκινήτων της στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο CEO της, Ιλον Μασκ, δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντική πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και τα logistics.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινήτων: από το αλουμίνιο στο αμάξωμα μέχρι το παλλάδιο στους καταλυτικούς μετατροπείς και το υψηλής ποιότητας νικέλιο στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το κόστος παραγωγής έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το πού θα διαμορφωθεί το ύψος των τιμών πώλησης των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς μια σειρά αυτοκινητοβιομηχανίες και startup επιχειρήσεις ετοιμάζονται να λανσάρουν νέα μοντέλα, μετά από μια μακρά κρίση προμήθειας ημιαγωγών που εξακολουθεί να χτυπά την παραγωγή σε εταιρείες όπως η Toyota και η Volkswagen.

Αγορά αλουμινίου από Ρώσο ολιγάρχη

Όπως αποκάλυψε το CNBC, η Tesla φέρεται να αγόρασε αλουμίνιο αξίας εκατομμυρίων ευρώ από τη Rusal, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους επιχειρηματίες που έχουν υποστεί κυρώσεις από τη Βρετανία.

Στη Rusal είχαν επιβληθεί παλιότερα κυρώσεις και από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε τις «κακοήθεις δραστηριότητες» της Ρωσίας εκείνη την εποχή, αλλά αυτές οι κυρώσεις άρθηκαν υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2019 . Η Tesla άρχισε να αγοράζει αλουμίνιο από την εταιρεία μόλις στα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη κατοχή του το CNBC, η Tesla αγόρασε αλουμίνιο Rusal για τη χύτευση εξαρτημάτων στο νέο της μεγα-εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων έξω από το Βερολίνο.

Το αλουμίνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για χύτευση και για την κατασκευή κελυφών αμαξώματος για το Tesla Model Y και έχει χρησιμοποιηθεί σε νέες γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο της Tesla στο Βραδεμβούργο της Γερμανίας. Αυτό το εργοστάσιο δεν είναι ακόμη πλήρως σε λειτουργία, αλλά πρόσφατα έλαβε έγκριση υπό όρους για να ξεκινήσει σύντομα την εμπορική παραγωγή. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αλουμίνιο Rusal έχει χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα