Σαφή προσπάθεια ανάκαμψης παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι αμερικανική δείκτες στην Wall Street, ελπίζοντας σε καλά νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας δεδομένου πως ξένα δημοσιεύματα (όπως των Financial Times) και δηλώσεις κάνουν λόγο για σημαντική πρόοδο για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Εξάλλου, η αγορά έχει προεξοφλήσει προ πολλού πως απόψε η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve θα ολοκληρωθεί με την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018.

Κάπως έτσι το αμερικανικό ταμπλό… πρασίνισε με το «καλημέρα». Ο βιομηχανικός Dow Jones ξεκίνησε με δυναμική άνοδο 1,37% ή 459 μονάδες στις 34.003. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,9% στις 4.344 μονάδες, ενώ ισχυρό comeback καταγράφει ο ταλαιπωρημένος τις προηγούμενες ημέρες τεχνολογικός κλάδος με τον Nasdaq να ανεβαίνει κατά 3% στις 13.337 μονάδες.

Αντίθετες τάσεις στα commodities, όπου η αποσυμπίεση στις τιμές είναι σαφής. Το Brent βρίσκεται κάτω από το όριο των 100 δολαρίων, στα 98,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό WTI έχει πέσει στα 96,13 δολάρια το βαρέλι. Θυμίζουμε πως μόλις πριν λίγες ημέρες το αργό είχε πλησιάσει τα 140 δολάρια, πυροδοτώντας ντόμινο ανατιμήσεων σε όλους τους κλάδους.

Στα μέταλλα, ο χρυσός υποχωρεί σχεδόν 1% στα 1.910 δολάρια την ουγγιά, ενώ πτώση ύψους 1,70% στα 24,73 δολάρια καταγράφει το ασήμι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς συνεχίζει να ανεβαίνει φτάνοντας στο 2,17%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ κερδίζει έδαφος με την ισοτιμία με το δολάρια να κινείται στο 1,101.

Αναμενόμενη η απόφαση της Fed 

Η εικόνα αυτή δείχνει πως η αγορά έχει σαφώς προεξοφλήσει την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο πως με φόντο την πίεση που προκαλεί ο πόλεμος στις οικονομίες, το συμβούλιο θα βάλει πλώρη για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ξεκινώντας με μια προσεκτική, μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τα γεράκια του συμβουλίου επέμεναν πως η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ απαιτεί δυναμικές κινήσεις, με πρώτη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Αν και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο Κογκρέσο προ ημερών παραδέχτηκε πως η Fed θα πρέπει να διαμορφώσει με προσοχή τις επόμενες κινήσεις της λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος, αυτό έχει να κάνει κυρίως με το πόσες αυξήσεις θα δρομολογήσει συνολικά η Τράπεζα μέσα στη χρονιά. Οι αναλυτές στις εκτιμήσεις τους «βλέπουν» κατά μέσο όρο πέντε με έξι αυξήσεις, δεδομένου πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα για πολύ ακόμη, «στριμώχνοντας» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]