Αντισταθμιστικούς δασμούς τις εισαγωγές επίπεδων προϊόντων ψυχρής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα που προέρχονται από την Ινδονησία και την Ινδία, αποφάσισε να επιβάλει η ΕΕ σε μια προσπάθειά της να απαντήσει στους περιορισμούς εξαγωγών που στρεβλώνουν το εμπόριο σε βασικές πρώτες ύλες και που συνδέονται επίσης με την κινεζική χρηματοδότηση.

Επιπλέον, η ΕΕ λαμβάνει μέτρα κατά της ευνοϊκής χρηματοδότησης της Ινδονησίας από μέρους της Κίνας, ως μέρος μιας περίπλοκης συμφωνίας επιδότησης που έχει σχεδιαστεί για εξαγωγές στην ΕΕ. Χωρίς αυτό το διορθωτικό μέτρο, η ικανότητα της ΕΕ να παράγει επίπεδα προϊόντα ψυχρής έλασης από ανοξείδωτο χάλυβα που είναι απαραίτητα για τις κατασκευές, τον ενεργειακό εξοπλισμό, τις υποδομές, τα καταναλωτικά αγαθά και τα οχήματα, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

«Αδικές κρατικές επιδοτήσεις» από Ινδία και Ινδονησία

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το εμπόριο, δήλωσε: «Σήμερα αναλαμβάνουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τις άδικες κρατικές επιδοτήσεις στην Ινδονησία και επίσης στην Ινδία που βλάπτουν άμεσα τους εργαζόμενους και τις εταιρείες μας σε αυτόν τον ζωτικής σημασίας βιομηχανικό τομέα. Αυτή είναι μια εμβληματική περίπτωση, διότι σε αυτήν την έρευνα εξετάζουμε επίσης πολύπλοκα κινεζικά διακρατικά προγράμματα επιδοτήσεων με τρίτες χώρες που απειλούν άμεσα τον κλάδο μας. Οι επιδοτήσεις που συνεπάγονται περιορισμούς στις εξαγωγές είναι από τις πιο στρεβλωτικές, επειδή μειώνουν μαζικά το κόστος των πρώτων υλών στη χώρα εξαγωγής—και υπονομεύουν άμεσα τον θεμιτό ανταγωνισμό με τις εταιρείες της ΕΕ. Αυτό απαιτεί την σθεναρή απόκρισή μας για ίσους όρους ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ».

Οι αντισταθμιστικοί δασμοί έχουν καθοριστεί σε 7,5% για την Ινδία και 21% για την Ινδονησία. Προστίθενται στους δασμούς αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021, οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ 13,9% και 35,3% για την Ινδία και μεταξύ 10,2% και 20,2% για την Ινδονησία. Σε συνδυασμό, αυτοί οι δασμοί ανεβάζουν το επίπεδο προστασίας για τη βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ σε πάνω από 40%, αντισταθμίζοντας έτσι το αθέμιτο πλεονέκτημα που παρέχουν αυτές οι στρεβλωτικές πρακτικές του εμπορίου στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα από την Ινδονησία και την Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή