Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που κλονίζονται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να τερματίσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027.

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για μια μακρά περίοδο κρίσης» παραδέχτηκε ο κ. Καστέξ εξηγώντας πως τα μέτρα θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο για τις γαλλικές επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας και την αγοραστική δυνατότητα του γαλλικού κοινού.

Το πακέτο στήριξης προς τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως το αυξημένο ενεργειακό κόστος που καλούνται να διαχειριστούν. Μερίδιο από το πακέτο θα λάβουν επίσης επαγγελματίες, όπως οι αγρότες και οι ψαράδες, που επίσης πιέζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών.

Μόνο το πακέτο για τους αγρότες θα κυμανθεί στα 400 εκατ. ευρώ, μέσα στο επόμενο τετράμηνο.

Η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις θα αφορά κυρίως τις εταιρείες στις οποίες το κόστος για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα αναλογεί σε πάνω από το 3% του τζίρου τους και οι οποίες έχουν καταγράψει ζημιές για την μέχρι τώρα χρονιά. Στις επιχειρήσεις αυτές το ενεργειακό κόστος θα επιδοτηθεί έως και στο μισό της επιπλέον επιβάρυνσης που έχουν υποστεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα παρατείνει τα μέτρα προστασίας που είχε δρομολογήσει για την πανδημία, όπως η χορήγηση δανείων με την εγγύηση του κράτους και η μείωση έως κατάργηση των επιπλέον επιβαρύνσεων για το κράτος πρόνοιας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμερ δήλωσε πως το κράτος θα επιδοτήσει projects που θα ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια για την μείωση της εξάρτησης της Γαλλίας από ρωσικές εισαγωγές commodities και μετάλλων όπως το νικέλιο, το αλουμίνιο, το παλλάδιο κλπ. Η κρατική επιδότηση προς τις μεγάλες επιδοτήσεις θα ανέρχεται στο 15% και στις μικρομεσαίες εταιρείες στο 35%.

Συνολικά η γαλλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επιπλέον μέτρα και επιδοτήσεις ύψους 22 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες και διαταραχές στην αγορά που προκάλεσε ο πόλεμος. Ανάμεσα στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήδη ήταν και μια έκπτωση ύψους 0,15 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης για όλους τους οδηγούς, στην οποία, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό σήμερα, θα συνεισφέρει με μια επιπλέον έκπτωση στα πρατήρια της η γαλλική ενεργειακή TotalEnergies.

Τα γενναιόδωρα μέτρα έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγορεί το Ελιζέ για ψηφοθηρία περίπου ένα μήνα πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ