Συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα απαιτηθεί στη Γερμανία, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, δεδομένης της ανατροπής του οικονομικού τοπίου που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα υποστήριξε πως το ποσό παραμένει άγνωστο, εν αναμονή της εκτίμησης της κατάστασης.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την μακροοικονομική επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν ξέρουμε ακόμη πόσα μέτρα στήριξης θα χρειαστούν στην οικονομία. Και δεν είναι ακόμη σαφές πόσα (χρήματα) θα χρειαστούν για την προστασία των (Ουκρανών) προσφύγων που θα φτάσουν στη Γερμανία» σχολίασε ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σημειωτέον πως νωρίτερα κατατέθηκε στη γερμανική Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού με τις αλλαγές που είχε δρομολογήσει η νέα τρικομματική κυβέρνηση. Δεν θα έχει δεν πρόβλημα να περάσει από το Σώμα εύκολα. Όμως, το πρόβλημα είναι πως είναι από τώρα σαφές πως θα χρειαστούν τροποποιήσεις.

Το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει δαπάνες συνολικού ύψους 457,6 δισ. ευρώ και δανεισμό ύψους μόλις 99,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της προσπάθειας που είχε δρομολογηθεί για να… συμμαζευτούν τα οικονομικά του Δημοσίου μετά τις αθρόες δαπάνες της τελευταίας διετίας λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό είχε επικυρωθεί και προσωρινή αναστολή στην εφαρμογή του λεγόμενου φρένου του χρέους.

Το πρόβλημα είναι πως όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο προβλεπόμενος δανεισμός δεν θα είναι αρκετός, υπό τα νέα δεδομένα, την ανθρωπιστική κρίση του πολέμου, τον οικονομικό αντίκτυπο και βέβαια το ράλι στις τιμές των commodities. Και αυτό που είναι κάτι που παραδέχεται πλέον και ο υπερσυντηρητικός ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Όπως σχολίασε το ξέσπασμα του πρώτου πολέμου στο έδαφος της Ευρώπης από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχει καταστήσει αδύνατη κάθε πρόβλεψη. Οπότε θα χρειαστεί «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αν και το ύψος του παραμένει ακόμη υπό… διερεύνηση.

Όσον αφορά το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επαναφορά του φρένου του χρέους, που έχει συμφωνηθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους, ότι θα επανέλθει από το 2023, αυτό μάλλον ο “σκληρός” κύριος Λίντνερ ακόμη δεν θέλει να το σκέφτεται…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή