Ποικίλες, όσο και έντονες, αντιδράσεις απέσπασε η απόφαση της διοίκησης της Citigroup να ξεκινήσει πρόγραμμα κάλυψης των ταξιδιωτικών εξόδων σε εργαζόμενες που θέλουν να μετακινηθούν σε αμερικανικές πολιτείες που είναι ελεύθερο το δικαίωμα στις αμβλώσεις, μετά την πρόσφατη ενεργοποίηση αμφιλεγόμενων περιορισμών σε πολιτείες όπως το Τέξας. Η κίνηση κέρδισε τα εύσημα από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού.

Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική τράπεζα που υιοθετεί ένα τέτοιο μέτρο, αντιδρώντας στις «αντιπαραγωγικές», όπως τις χαρακτηρίζει, αλλαγές στο κράτος πρόνοιας σε συγκεκριμένες αμερικανικές πολιτείες. Επισημαίνεται δε, πως στόχος είναι να διευκολυνθεί το προσωπικό να αποκτήσει πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες που χρειάζεται.

Η απόφαση δεν αναφέρει πουθενά την λέξη «άμβλωση», εσκεμμένα προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις, όμως αυτός είναι ο στόχος της απόφασης, όπως επισημαίνουν στελέχη, μιλώντας στο Reuters.

Η απόφαση ελήφθη εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, τον ερχόμενο μήνα.

Αναλυτές επικροτούν την τολμηρή απόφαση της Citi να βγει μπροστά και να λάβει εμμέσως πλην σαφώς θέση απέναντι σε ένα σημαντικό, όσο και διχαστικό θέμα, για την αμερικανική κοινωνία. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα ρισκάρει και ξεφεύγει από την τήρηση ουδέτερης στάσης.

Το 2018, η τράπεζα είχε και πάλι γράψει ιστορία, παίρνοντας θέση απέναντι στο επίσης ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της οπλοκατοχής. Τότε είχε ανακοινώσει πως απαγορεύει και δεν εξυπηρετεί συμφωνίες πώλησης όπλων και πυρομαχικών από τους εταιρικούς της πελάτες, στον απόηχο των μεγάλων αιματηρών επιθέσεων που είχαν συγκλονίσει τότε αμερικανικά σχολεία. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό είχε στοχοποιηθεί από την πανίσχυρη NRA, την αμερικανική ένωση όπλων.

Θυμίζουμε πως πέρυσι ομοσπονδιακό εφετείο επέτρεψε στο Τέξας να επαναφέρει την αμφιλεγόμενη νομοθεσία του που απαγορεύει την πλειονότητα των αμβλώσεων στην πολιτεία. Μάλιστα, η άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα είναι ποινικό αδίκημα. Έκτοτε ο αριθμός των αμβλώσεων στο Τέξας έχουν υποχωρήσει κατά 60%.

Παίρνοντας αφορμή από την απόφαση αυτή και άλλες «κόκκινες» πολιτείες, με ισχυρή παρουσία των Ρεπουμπλικάνων στα τοπικά κοινοβούλια, επαναφέρουν τους περιορισμούς στις αμβλώσεις. Μάλιστα, μέσα στη χρονιά αναμένεται και η οριστική ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το θέμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους