Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Αμερικανούς πολιτικούς να θυμούνται τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν σκέφτονται την Ουκρανία.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, ο Ζελένσκι δήλωσε:

«Το πεπρωμένο της χώρας μας αποφασίζεται, το πεπρωμένο του λαού μας, αν οι Ουκρανοί θα είναι ελεύθεροι… Η Ρωσία επιτέθηκε όχι μόνο σε εμάς, όχι μόνο στη γη μας, όχι μόνο στις πόλεις μας, αλλά και προχώρησε σε μια βάναυση επίθεση εναντίον των αξιών μας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στο αίτημα του για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ένα αίτημα το οποίο για την ώρα η Δύση και οι ΗΠΑ αποφεύγουν να κάνουν δεκτό. Επίσης ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια, τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως μαχητικά αεροσκάφη.

Θερμή υποδοχή

Την ίδια  ώρα, τα μέλη του Κονγκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απευθύνεται μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα.

«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εκστρατεία αφύπνισης 

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επιδοθεί σε μια καμπάνια για την ενημέρωση και αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης, προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία. Πριν την online ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, έχει μιλήσει με τον ίδιο τρόπο στην ολομέλεια της βρετανική βουλής, αποτελώντας μάλιστα και τον πρώτο ξένο ηγέτη που προσκλήθηκε ποτέ να εκφωνήσει ομιλία στο Γουέστμινστερ, ενώ χθες μίλησε στο κοινοβούλιο του Καναδά.

Επόμενος διαδικτυακός σταθμός του θα είναι η Μαδρίτη, όπου επίσης έχει προσκληθεί να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της ισπανικής βουλής, απευθυνόμενος στον ισπανικό λαό, αλλά και την σημαντική ουκρανική κοινότητα που αριθμεί η χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας