Προβλήματα προκάλεσε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ο ισχυρός σεισμός των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας στις 16:36 (ώρα Ελλάδας).

Η αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι δεν εντόπισε καμία ανωμαλία στον πυρηνικό σταθμό Νο. 1 της Φουκουσίμα, ο οποίος κατέρρευσε πριν από 11 χρόνια μετά από σεισμό 9,0 Ρίχτερ και τσουνάμι που έπληξαν την ανατολική ακτή της χώρας στις 11 Μαρτίου 2011.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ψύξη της δεξαμενής αναλωμένου καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 1 του εργοστασίου Νο. 2 της Φουκουσίμα διεκόπη, ενώ η τροφοδοσία του αντιδραστήρα Νο. 3 σταμάτησε για λίγο αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε. Η ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι θα χρειάζονταν περίπου επτά ημέρες για να ανέβει η θερμοκρασία της δεξαμενής αναλωμένου καυσίμου στους 65 βαθμούς Κελσίου.

Διακοπή ρεύματος, προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23:36 τοπική ώρα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 57 χιλιόμετρα από τις ακτές, σε βάθος 60 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo ο σεισμός προκάλεσε μπλακ άουτ στην παραθαλάσσια πόλη της Σόμα, στην επαρχία της Φουκουσίμα, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές, μεταξύ τους και σε τμήμα του Τόκυο. Σύμφωνα με την Tokyo Electric Power Company (TEPCO) περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, περίπου 700.000 μόνο στο Τόκυο.


Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους ενός μέτρου για τις επαρχίες Μιγιάκι και Φουκουσίμα, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να μείνουν μακριά από τις ακτές της θάλασσας. Κύμα 20 εκατοστών καταγράφηκε στο Ισινομάκι, στην επαρχία Μιγιάγκι, στις 12:20 τοπική ώρα.

«Υπήρξαν δύο μεγάλες δονήσεις. Το έδαφος έτρεμε τόσο πολύ που τα σταθμευμένα αυτοκίνητα αναπηδούσαν πάνω-κάτω», είπε ένας φύλακας γραφείου στην πόλη Σόμα, στην επαρχία της  Φουκουσίμα.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εκτιμήσει την έκταση των ζημιών μετά τον σεισμό.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν πολλοί και ισχυροί μετασεισμοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια