Mια αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία με δικό της στρατό στα πρότυπα της Αυστρίας ή της Σουηδίας αντιμετωπίζεται ως ένας πιθανός συμβιβασμός από το Κρεμλίνο.
«Αυτή είναι μια διαφοροποιημένη πρόταση που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η αναφορά στην αποστρατιωτικοποίηση σχετίζεται με την ιδέα του ουδέτερου κράτους για την Ουκρανία.

Η Ουκρανία είχε λάβει την υπόσχεση από το ΝΑΤΟ ήδη από το 2008 ότι κάποια στιγμή θα γινόταν μέλος της Συμμαχίας. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επέτρεπε να συμβεί μια τέτοια εξέλιξη. Απόρροια αυτής της θεώρησης της Μόσχας, ήταν και η απόφαση για στρατιωτική επέμβαση κατά της Ουκρανίας, όπως σημειώνει το RIA.

Ουκρανία: Όχι στο «αυστριακό ή σουηδικό» μοντέλο

«Πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» ζητά από τη μεριά του το Κίεβο, απορρίπτοντας την ιδέα ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου. Δηλώνει ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά όχι να παραδοθεί ή να αποδεχτεί τα ρωσικά τελεσίγραφα.

Νωρίτερα σε δήλωση που δίνει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ειρήνη μετά από 21 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία προέβη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ειδικότερα, μιλώντας για τις νέες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, όπως μετέδωσαν τo Reuters και το NEXTA.

H δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό RBC.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», είπε συγκεκριμένα ο Λαβρόφ.

Η πρόταση της Ουκρανίας

Επίσης ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει προτείνει σχετικά με την ουδετερότητα ένα μοντέλο κράτους τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας.

Ο ανταποκριτής του APA στη Μόσχα είναι αυτός που αναφέρει ότι ο Μεντίνσκι έκανε τη συγκεκριμένη αποκάλυψη. Αναφορά στο ίδιο θέμα έχει και το Russia Today, όπως αναφέρεται στο κανάλι του στο Telegram.

Η δήλωση Μεντίνσκι

«Συζητείται μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση και την ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το μέγεθος του ουκρανικού στρατού. Η Ουκρανία προσφέρει την αυστριακή και σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα να έχει τον δικό της στρατό και ναυτικό.

«Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στο επίπεδο των επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο Μεντίνσκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας υπενθύμισε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ουδέτερο καθεστώς: «Υπό την προϋπόθεση της ουδετερότητας που η Ουκρανία αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και αυτή η ουδετερότητα είναι γραμμένη στη Διακήρυξη της Κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων