Να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει από τις 24 Φεβρουαρίου στο έδαφος της Ουκρανίας καλεί τη Μόσχα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει αμέσως να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται σε προκαταρκτική απόφαση του ICJ.

Ζητά δε από τη Ρωσία να διαβεβαιώσει ότι όλες οι δυνάμεις που δρουν υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχό της θα σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 13-2.

Αν και οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, η Χάγη δεν έχει άμεσο τρόπο να εξασφαλίσει την επιβολή τους.

Συγκέντρωση υπέρ της Ουκρανίας έξω από το δικαστήριο

Η προσφυγή

Στο διεθνές δικαστήριο προσέφυγε η Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, λέγοντας πως η επίσημη αιτιολόγηση της Ρωσίας για την «ειδική επιχείρηση», ότι δηλαδή επρόκειτο για μια ενέργεια που αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας γενοκτονίας στην ανατολική Ουκρανία, είναι αβάσιμη.

Στις ακροάσεις, η Ουκρανία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας στην Ανατολική Ουκρανία και ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για τη Γενοκτονία, την οποία έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες, δεν επιτρέπει μια εισβολή για να την αποτροπή της.

Η Ρωσία είπε ότι δεν παρέστη στις ακροάσεις του δικαστηρίου στις 7 Μαρτίου «λόγω του προφανούς παραλογισμού της αγωγής».

Πάντως, η Μόσχα κατέθεσε επίσημο έγγραφο στο δικαστήριο λέγοντας ότι το ICJ δεν πρέπει να επιβάλει κανένα μέτρο.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι η χρήση της λέξης «γενοκτονία» από τον Πούτιν δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι ενέργειες της Ρωσίας βασίζονται στη Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία. Χωρίς να υπάρχει διαφωνία για την ερμηνεία της συνθήκης, το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία, υποστήριξε η Ρωσία.

Συγκέντρωση υπέρ της Ουκρανίας έξω από το δικαστήριο

Το σκεπτικό

Ωστόσο, η προεδρεύουσα δικαστής Τζόαν Ντόνογκχου είπε ότι το δικαστήριο είχε αρκετές πληροφορίες ότι οι δύο χώρες διαφωνούν σχετικά με την ερμηνεία της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, ώστε να του επιτρέπει να λάβει μια προκαταρκτική απόφαση. Σε οριστική απόφαση θα καταλήξει αργότερα.

Σε μια επείγουσα κατάσταση όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία το δικαστήριο μπορεί να διατάξει έκτακτα μέτρα μέσα σε λίγες μέρες, ακόμη και πριν αποφασίσει εάν έχει δικαιοδοσία σε μια υπόθεση. Αυτό διαρκεί συνήθως πολλούς μήνες, ενώ οι αποφάσεις για την ουσία μιας υπόθεσης χρειάζονται χρόνια.

Η αντίδραση Ζελένσκι

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έγραψε:

«Η Ουκρανία κέρδισε μια καθαρή νίκη στην υπόθεσή της κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Το ICJ διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Η αγνόηση της εντολής θα απομονώσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ρωσία: Έμμεσες απειλές του Κρεμλίνου στην Ευρώπη
Επικαιρότητα |

«Κίνδυνος» για την ασφάλεια της ΕΕ οι δηλώσεις Μακρόν και Βρετανού ΥΠΕΞ, προειδοποιεί το Κρεμλίνο

Τα βρετανικά όπλα που «μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας» και η «αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» – Δεν εξετάζουμε τέτοιο ενδεχόμενο, λέει η Δύση