Να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει από τις 24 Φεβρουαρίου στο έδαφος της Ουκρανίας καλεί τη Μόσχα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ).
«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει αμέσως να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται σε προκαταρκτική απόφαση του ICJ.
Ζητά δε από τη Ρωσία να διαβεβαιώσει ότι όλες οι δυνάμεις που δρουν υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχό της θα σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 13-2.
Αν και οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, η Χάγη δεν έχει άμεσο τρόπο να εξασφαλίσει την επιβολή τους.
Η προσφυγή
Στο διεθνές δικαστήριο προσέφυγε η Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, λέγοντας πως η επίσημη αιτιολόγηση της Ρωσίας για την «ειδική επιχείρηση», ότι δηλαδή επρόκειτο για μια ενέργεια που αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας γενοκτονίας στην ανατολική Ουκρανία, είναι αβάσιμη.
Στις ακροάσεις, η Ουκρανία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας στην Ανατολική Ουκρανία και ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για τη Γενοκτονία, την οποία έχουν υπογράψει και οι δύο χώρες, δεν επιτρέπει μια εισβολή για να την αποτροπή της.
Η Ρωσία είπε ότι δεν παρέστη στις ακροάσεις του δικαστηρίου στις 7 Μαρτίου «λόγω του προφανούς παραλογισμού της αγωγής».
Πάντως, η Μόσχα κατέθεσε επίσημο έγγραφο στο δικαστήριο λέγοντας ότι το ICJ δεν πρέπει να επιβάλει κανένα μέτρο.
Η Ρωσία υποστήριξε ότι η χρήση της λέξης «γενοκτονία» από τον Πούτιν δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι ενέργειες της Ρωσίας βασίζονται στη Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία. Χωρίς να υπάρχει διαφωνία για την ερμηνεία της συνθήκης, το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία, υποστήριξε η Ρωσία.
Το σκεπτικό
Ωστόσο, η προεδρεύουσα δικαστής Τζόαν Ντόνογκχου είπε ότι το δικαστήριο είχε αρκετές πληροφορίες ότι οι δύο χώρες διαφωνούν σχετικά με την ερμηνεία της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, ώστε να του επιτρέπει να λάβει μια προκαταρκτική απόφαση. Σε οριστική απόφαση θα καταλήξει αργότερα.
Σε μια επείγουσα κατάσταση όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία το δικαστήριο μπορεί να διατάξει έκτακτα μέτρα μέσα σε λίγες μέρες, ακόμη και πριν αποφασίσει εάν έχει δικαιοδοσία σε μια υπόθεση. Αυτό διαρκεί συνήθως πολλούς μήνες, ενώ οι αποφάσεις για την ουσία μιας υπόθεσης χρειάζονται χρόνια.
Η αντίδραση Ζελένσκι
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έγραψε:
«Η Ουκρανία κέρδισε μια καθαρή νίκη στην υπόθεσή της κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης. Το ICJ διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Η αγνόηση της εντολής θα απομονώσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία.»
Ukraine gained a complete victory in its case against Russia at the International Court of Justice. The ICJ ordered to immediately stop the invasion. The order is binding under international law. Russia must comply immediately. Ignoring the order will isolate Russia even further
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 16, 2022
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;