To 2018, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (Data Protection Commission – DPC) ενημερώθηκε από την Facebook ότι το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου σημειώθηκαν 12 ξεχωριστές διαρροές δεδομένων που υπολογίζεται ότι επηρέασαν έως και 30 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας.

Η DPC ξεκίνησε την διερεύνηση της υπόθεσης, κατέληξε σε ένα πόρισμα και η Meta Platforms, διάδοχο εταιρικό σχήμα της Facebook Inc, καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις ιρλανδικές αρχές, από την έρευνα προέκυψε ότι η εταιρεία ουσιαστικά παραβίασε τον ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). «Η έρευνα έδειξε ότι η Meta Platforms απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να επιδείξει επίπεδο ασφαλείας που θα ήταν σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές πρακτικές προστασίας των δεδομένων των χρηστών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Meta από την πλευρά της αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «έκτοτε τα συστήματά μας έχουν αναβαθμιστεί» και ότι λαμβάνονται πολύ σοβαρά όσα ορίζει ο GDPR.

Το διαχρονικό πρόβλημα των προσωπικών δεδομένων

Πάντως, η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εταιρεία καθώς οι διαρροές είναι καταστάσεις που επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα. Πέρυσι, το Facebook βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πελώριας διαρροής που επηρέασε 533 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών σε 106 χώρες. Τότε η εταιρεία υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να ενημερώσει τους χρήστες γιατί πρακτικά δεν γνώριζε ποιοι είχαν επηρεαστεί από τη διαρροή.

Τον περασμένο μήνα, η Meta πλήρωσε 90 εκατομμύρια δολάρια σαν διακανονισμό σε μήνυση που είχε δεχτεί το 2012 επειδή κατηγορήθηκε ότι παρακολουθούσε τα δεδομένα χρηστών ακόμη και όταν αυτοί αποσυνδέονταν από τους λογαριασμούς τους. Επιπλέον, ζητήθηκε από την εταιρεία να διαγράψει όλα τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί με αυτήν την πρακτική.

Πέρυσι, επιβλήθηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, επίσης ιδιοκτησίας Meta, πρόστιμο 267 εκατομμυρίων δολαρίων από την DPC για κακή διαχείριση προσωπικών δεδομένων χρηστών της υπηρεσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή