Και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street σημείωσαν άνοδο άνω του 1% την Πέμπτη.

Παρά τις διορθωτικές κινήσεις που καταγράφηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, η αμερικανική κεφαλαιαγορά γύρισε σε θετικό έδαφος, με το ράλι των τελευταίων ημερών να συνεχίζεται. Οι  επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αφομοιώνουν τα τελευταία νέα από την Ουκρανία, ενώ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία αύξησε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και σηματοδότησε άλλες έξι αυξήσεις.

Ο S&P 500, ο Dow Jones Industrial Average και ο Nasdaq κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο 3 συνεδριών από τις αρχές Νοεμβρίου 2020,

Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 417,66 μονάδες ή 1,23%, στις 34.480,76 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 53,81 μονάδες ή 1,23%, στις 4.411,67 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,33%, στις 13.614,78 μονάδες.

Οι ανοδικές αυτές κινήσεις έρχονται μετά από ένα τεράστιο διήμερο ράλι για τις μετοχές. Ο S&P 500 σημείωσε άλμα άνω του 3% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ ο Dow Jones σημείωσε διαδοχικές αυξήσεις άνω των 500 μονάδων.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν καταγράψει έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Η Σίλβια Γιαμπλόνσκι, σύμβουλος επενδύσεων στο Defiance ETFs, πιστεύει ότι η αστάθεια πιθανότατα θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν ή δύο μήνες. Προς το παρόν, ωστόσο, είπε ότι οι επενδυτές αισθάνονται άνετα με την αγορά.

Οι ενεργειακές μετοχές οδήγησαν την αγορά υψηλότερα καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, εκτινάχθηκαν περισσότερο από 7% για να επιστρέψουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η Devon Energy και η Diamondback ανέβηκαν 7% και 6%, αντίστοιχα. Το Energy Select Sector SPDR Fund αυξήθηκε 3,3%.

Η πρώτη αύξηση από τη Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια από το 2018 και έδωσε σήμα για άλλες έξι αυξήσεις μέσα στο έτος σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Τα στελέχη της Fed με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,25% τα οποία διαμορφώνονται πλέον σε φάσμα από 0,25% έως 0,50% από 0% με 0,25% προηγουμένως. Η Fed είχε οδηγήσει τα επιτόκια του δολαρίου σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την πανδημία. Από τα εννέα μέλη της Fed τα οκτώ ψήφισαν για αύξηση 0,25%, ενώ ένα μέλος ψήφισε υπέρ αύξησης 0,50%.

Επιδόματα ανεργίας

Στο πεδίο των μάκρο, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν, καθώς η ζήτηση για προσωπικό παραμένει ισχυρή κρατώντας σε ανοδική πορεία την αγορά εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την απόφαση της Federal Reserve να ρίξει όλο το βάρος της προσοχής της στην εκτίναξη του πληθωρισμού προχωρώντας χθες στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000 στις 214.000, ήτοι χαμηλότερα και από την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν διαμόρφωση τους στις 220.000.

Οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα αιτήματα σημείωσαν επίσης πτώση κατά 71.000 στα 1,42 εκατ. που είναι το χαμηλότερο σημείο τους από το Φεβρουάριο του 1970.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]