Υποχώρησαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς η ζήτηση για προσωπικό παραμένει ισχυρή κρατώντας σε ανοδική πορεία την αγορά εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την απόφαση της Federal Reserve να ρίξει όλο το βάρος της προσοχής της στην εκτίναξη του πληθωρισμού προχωρώντας χθες στην πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2018.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000 στις 214.000, ήτοι χαμηλότερα και από την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν διαμόρφωση τους στις 220.000.

Οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα αιτήματα σημείωσαν επίσης πτώση κατά 71.000 στα 1,42 εκατ. που είναι το χαμηλότερο σημείο τους από το Φεβρουάριο του 1970.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει πως η αγορά εργασίας φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα της κρίσης της πανδημίας. Χαρακτηριστικά θυμίζουμε πως οι αιτήσεις για νέα επιδόματα είχαν εκτιναχθεί στο ποσό ρεκόρ των 6,149 εκατ. στις αρχές Απριλίου του 2020. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά για το ντόμινο των επιπτώσεων που μπορεί να φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προσθέτει αβεβαιότητα στις προοπτικές, καθώς οι ενεργειακές τιμές έχουν εκτιναχθεί και η επιχειρηματικής και καταναλωτική εμπιστοσύνη πλήττονται» σχολίασε ο Ντάντε ΝτεΑντόνιο της Moody’s Analytics.

Πάντως, το πρόβλημα των σημαντικών κενών στις θέσεις εργασίας δεν έχει λυθεί. Στα τέλη Ιανουαρίου υπήρχαν 11,3 κενές θέσεις εργασίας. Παρά τις τάσεις βελτίωσης, εξακολουθούν να υπάρχουν πέντε εκατ. περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ότι εργαζόμενοι. Αυτό συνεχίζει να ωθεί ανοδικά τους μισθούς συμβάλλοντας στην διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά.

Ήταν κάτι το οποίο σχολίασε και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του χθες κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας, σε μη υγιή επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως