Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τον τον εθιμοτυπικό ρόλο του «Πρύτανη» που κατείχε ο Ρώσος εκπρόσωπος Αλεξέι Μοζίν, μετά από πιέσεις από κορυφαίους μετόχους του διεθνούς οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τον ρόλο του Πρύτανη της Εκτελεστικής Επιτροπής, δεδομένου του ρόλου της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και του πιθανού αντίκτυπου στον εκτελεστικό διευθυντή για την ικανότητα της Ρωσίας να φέρει εις πέρας αποτελεσματικά αυτό το καθήκον», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο ρόλος του Πρύτανη που έχει ο Μοζίν από το 2015 είναι ένας τιμητικός τίτλος που απονέμεται στο μακροβιότερο μέλος και δεν φέρει καμία επίσημη ευθύνη ή εξουσία. Περιστασιακά ο αναπληρώνει τον εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος προεδρεύει και είναι υπεύθυνος για τη σύγκληση συνεδριάσεων και τη διευκόλυνση των συζητήσεων.

Αλλά στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλά μέλη του ΔΝΤ θεώρησαν απαράδεκτο για τον Μοζίν να εκτελεί όλα τα τελετουργικά καθήκοντα για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου.

Λόγω της πλήρους αναστολής της θέσης, το ΔΣ δεν θα ανακοινώσει διάδοχο.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το γραφείο του Ταμείου στη Μόσχα «δεν λειτουργεί». Είπε επίσης ότι το ΔΝΤ «δεν έχει προγραμματική σχέση με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή» .

Ερωτηθείσα εάν η συμμετοχή της Ρωσίας στο ταμείο θα μπορούσε να ανασταλεί, η Γκεοργκίεβα είπε ότι η χώρα εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες βασίζονται σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια, και ως εκ τούτου δεν είχε παραβιάσει τη συμφωνία του δανειστή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή