Συνεχίστηκε και το τέταρτο τρίμηνο του 2021 η διεύρυνση των κενών θέσεων εργασίας τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, που παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια, μετά, δηλαδή, από την εμφάνιση της πανδημίας.

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας ανήλθε σε 2,8% στη ζώνη του ευρώ, έναντι 2,6% το τρίτο τρίμηνο του 2021 και 2,3% το δεύτερο, αλλά και 1,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ ήταν 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2021, από 2,4% το προηγούμενο τρίμηνο, 2,2% το δεύτερο τρίμηνο και 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκαν κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα στην ευρωζώνη και κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα στην ΕΕ.

Στους επιμέρους τομείς, στην ευρωζώνη το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν 2,6% στη βιομηχανία και στις κατασκευές και 3,1% στις υπηρεσίες. Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,5% στη βιομηχανία και τις κατασκευές και 2,9% στις υπηρεσίες.

Στις χώρες-μέλη

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα δεδομένα το υψηλότερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2021 καταγράφτηκε στην Τσεχία (4,9%), στο Βέλγιο (4,7%), στην Ολλανδία (4,2%), στην Αυστρία (4,0%) και στη Γερμανία (3,9%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα όπως και το προηγούμενο τρίμηνο και στο ίδιο ποσοστό, στο 0,7%. Το ίδιο ποσοστό καταγράφεται στη Βουλγαρία και στην Ισπανία.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε σε είκοσι πέντε κράτη μέλη, μειώθηκε στην Τσεχία (-0,1 ποσοστιαία μοβάδα) και παρέμεινε σταθερό στη Βουλγαρία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο

(+1,8 ποσοστιαία μονάδα), στην Ολλανδία (+1,7 π.μ.) και στην Αυστρία (+1,4 π.μ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή