Η Ρωσία φαίνεται να έχει κλείσει τα μάτια μπροστά σε ένα δράμα που εκτυλίσσεται στην αγορά ομολόγων. Μετά από δύο εβδομάδες που μηρύκαζε την ιδέα της αποστολής ρουβλίων αντί δολαρίων σε ξένους πιστωτές, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι 117 εκατομμύρια δολάρια είχαν σταλεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα των ΗΠΑ για πληρωμές τόκων ομολόγων. Το πρωί της Πέμπτης κάποιοι πιστωτές δεν είχαν λάβει ακόμη τα χρήματα που τους οφείλονταν, αλλά εάν ο Σιλουάνοφ έχει δίκιο, η χρεοκοπία θα έχει αποφευχθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας πληρώνοντας τα κουπόνια σε ρούβλια θα ήταν περισσότερο πολιτική απόφαση παρά οικονομική. Ενώ οι δυτικές κυρώσεις ακρωτηριάζουν την οικονομία της, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση τουλάχιστον στο ένα τρίτο των 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρυσό και ξένα νομίσματα που είχε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και εξακολουθεί να λαμβάνει έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που πουλάει στην Ευρώπη και σε άλλους πελάτες όπως η Κίνα. Το δημόσιο χρέος της χώρας σε δολάρια ανέρχεται μόνο σε περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά τα ακροβατικά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο Πούτιν έχει λόγους να θέλει να αποφύγει την χρεοκοπία. Η μη πληρωμή των πιστωτών θα σήμαινε χρόνια νομικής διαμάχης σε ξένα δικαστήρια. Θα έδινε τέλος στις προσπάθειές του να διαφοροποιήσει την οικονομία αναγκάζοντας τη Ρωσία να βασίζεται ακόμη περισσότερο στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η πιθανότητα ενός συμβιβασμού που θα μπορούσε να τερματίσει τις εχθροπραξίες φάνηκε να εμφανίζεται την Τετάρτη. Η Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι μια συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για μια επιστροφή στην συνήθη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να θέσει ένα τέλος στην επισφαλή τακτική γύρο απ’ το χρέος.

Ωστόσο, η αποφυγή χρεοκοπίας θα γίνει πιο περίπλοκη στις 25 Μαΐου, όταν θα λήξει μια προσωρινή αναστολή που θα επιτρέπει στις ξένες πιστώτριες τράπεζες των ΗΠΑ να λαμβάνουν πληρωμές σε δολάρια από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, η Μόσχα θα μπορεί να παίξει το παιχνίδι που άφησε να εννοηθεί ο Σιλουάνοφ αυτή την εβδομάδα όταν είπε ότι δεν ήξερε εάν οι πληρωμές τόκων θα έφταναν στους προβλεπόμενους αποδέκτες τους.

Μέχρι τότε, η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας θα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Και τόσο η Μόσχα όσο και οι δυνάμεις που επιβάλλουν κυρώσεις θα έχουν αρκετό χρόνο για να σκεφτούν όλες τις πιθανές επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners