Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την έλλειψη βασικών πρώτων υλών σε περιοχές της κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Διεθνές Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD).

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα περιόρισε σοβαρά τις αποστολές από τις δύο χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν από κοινού περίπου το 25% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Πλέον οι τιμές των σιτηρών επιβαρύνουν τη λιανική τιμή των τροφίμων σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το IFAD.

«Μια τραγωδία για τους φτωχούς»

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία, ήδη μια καταστροφή για τους άμεσα εμπλεκόμενους, θα είναι επίσης μια τραγωδία για τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Βλέπουμε ήδη αυξήσεις των τιμών», δήλωσε ο Γκίλμπερτ Φ. Χούνγκμπο, πρόεδρος της IFAD.

Προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις πρόκειται να προκαλέσουν κλιμακούμενη πείνα και φτώχεια, με τρομερές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα.

Οι τιμές του σιταριού επί του παρόντος δεν απέχουν πολύ από τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά την τελευταία επισιτιστική κρίση του 2007 και του 2008, η οποία πυροδότησε διαμαρτυρίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και θεωρείται ευρέως ότι συνέβαλε στις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στη Μέση Ανατολή.

Τα λιπάσματα

Η Ρωσία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές λιπασμάτων στον κόσμο – οι τιμές των οποίων είχαν ήδη εκτοξευθεί πέρυσι, συμβάλλοντας στην αύξηση 30% που καταγράφηκε στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και οδηγώντας σε σχετική αύξηση στα παγκόσμια επίπεδα πείνας.

Για να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγροτικοί πληθυσμοί που παράγουν περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων στον κόσμο, η IFAD είπε ότι θα επικεντρωθεί σε παρεμβάσεις όπως μεταφορές μετρητών, ενίσχυση εμβασμάτων, δημιουργία ομάδων αποταμίευσης και δανείων και παροχή επιδοτήσεων σε αγροτικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή