Η Ρωσία διαβεβαίωσε σήμερα ότι αποπλήρωσε μία πρώτη δόση τόκων ομολόγων, απομακρύνοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, την ώρα που τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό έχουν παγώσει λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι καταβλήθηκαν τόκοι 117 εκατομμυρίων δολαρίων για ομόλογα σε «ξένη τράπεζα». Επίσης είπε ότι θα σχολιάσει αργότερα εάν η πληρωμή είχε πιστωθεί στη Citibank στο Λονδίνο, τον αντιπρόσωπο πληρωμών των ευρωομολόγων της Ρωσίας.

Η Μόσχα είχε προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου για να καταβάλει το πιο πάνω ποσό, στην πρώτη από μία σειρά καταβολών, οι προθεσμίες των οποίων λήγουν στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι εάν δεν πράξει κάποια από τις πληρωμές αυτές εντός της περιόδου χάριτος, θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα δεν θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους ξένους πιστωτές από τότε που το σοβιετικό καθεστώς που προέκυψε από την Οκτωβριανή Επανάσταση αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη του τσάρου το 1918.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι χωρίς πρόσβαση στα συναλλαγματικά της αποθέματα, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει τις πληρωμές σε ρούβλια, περιγράφοντας μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη μεταφορά των μετρητών σε τοπικούς λογαριασμούς. Η Fitch Ratings δήλωσε την Τρίτη ότι ο διακανονισμός σε οποιοδήποτε νόμισμα εκτός από το δολάριο εντός της περιόδου χάριτος θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία. Η S&P Global Ratings έκανε παρόμοια δήλωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή