Με αναφορά στην ιστορική προτροπή του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν προς τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ «Τear down this wall» (Ρίξτε αυτό το Τείχος), που αναφερόταν στο Τείχος  του Βερολίνου, και υιοθετώντας δραματικούς και συχνά επιθετικούς τόνους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε ενώπιον της γερμανικής Bundestag.

Μάλιστα δεν δίστασε να εξαπολύσει επίθεση στη Γερμανία για την πολιτική της έναντι της Ουκρανίας, κατηγορώντας τους ηγέτες της ότι έχουν καλές οικονομικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Είδαμε πόσους δεσμούς έχουν οι εταιρείες σας με τη Ρωσία», είπε στους γερμανούς βουλευτές, «με μια χώρα που χρησιμοποιεί απλώς εσάς και άλλες χώρες για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της».

Στο ίδιο κλίμα με τις πρόσφατες ομιλίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που η Δύση έχει απορρίψει λόγω των φόβων ότι θα ξεκινήσει παγκόσμιος πόλεμος.

Δεν μας ακούσατε για τον Nord Stream 2

Παράλληλα,  ο Ζελένσκι επέκρινε τη μακροχρόνια οικονομική δέσμευση της Γερμανίας με τη Μόσχα, ξεχωρίζοντας τον αγωγό Nord Stream 2, το έργο που ανεστάλη πρόσφατα και που είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει το ρωσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

«Όταν σας είπαμε ότι ο Nord Stream 2 ήταν ένα όπλο και προετοιμασία για έναν μεγάλο πόλεμο, είπατε ότι ήταν απλώς ένα εμπορικό έργο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε εκείνες τις εταιρείες «που έθεσαν την ηθική πάνω από τα κέρδη». Αλλά παραπονέθηκε επίσης ότι από καιρό εκλιπαρούσε «μάταια» για βοήθεια από τη Γερμανία και δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Και ακόμη και τώρα διστάζετε να δεχτείτε την Ουκρανία στην ΕΕ», είπε.

«Βοηθήστε μας», «Σας μιλώ και η Ρωσία βομβαρδίζει όλα όσα χτίσαμε: σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες», «Οι Ρώσοι σκοτώνουν παιδιά το 2022 στην καρδιά της Ευρώπης» είπε, στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας με τους βουλευτές να τον χειροκρότησαν θερμά, παρουσία του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ.

Δεν αρκεί η βοήθεια

Η Ουκρανία ευχαριστεί για τη βοήθεια της Γερμανίας και της Δύσης, η οποία όμως δεν είναι αρκετή για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στο εικοσάλεπτο μήνυμά του. «Οι κυρώσεις ήρθαν αργά» είπε ο Ζελένσκι κι έτσι «εδώ και τρεις εβδομάδες παλεύουμε για τη ζωή και την ελευθερία μας».

Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί για τους εγκλωβισμένους Ουκρανούς στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αυτό που χρειαζόμαστε είναι το άμεσο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, επανέλαβε και ενώπιον της γερμανκής βουλής ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα