Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στην 22η ημέρα, Μόσχα και Κίεβο προλειαίνουν το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία βέβαια, σε περίπτωση που επιτευχθεί, θα χρειαστεί αρκετές ημέρες.
Παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπήρξαν χθες σχετικά με ένα προσχέδιο συμφωνίας που ενδεχομένως θα οδηγούσε άμεσα σε κατάπαυση του πυρός, αναλυτές εκτιμούν ότι τα «αγκάθια» στον δρόμο προς το τέλος του πολέμου είναι πολλά και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις.
Τα διλήμματα
Τα διλλήματα για τους ρώσους εισβολείς και τους Ουκρανούς που αντιστέκονται λυσσαλέα είναι πολλά.
Πούτιν και Ζελένσκι θα πρέπει αργά ή γρήγορα να κάτσουν στον ίδιο τραπέζι ώστε να βρουν μια λύση που να ικανοποιεί όσο το δυνατόν και τις δυο πλευρές.
Ο ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να φέρει μια συμφωνία που θα την περιφέρει σαν τρόπαιο στη χώρα του υποστηρίζοντας ότι αφενός κατέκτησε τον έλεγχο κάποιων εδαφών που τα θεωρούσε δικά του όπως αυτά της περιοχής του Ντονμπάς και αφετέρου ότι κατάφερε να βάλει φρένο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να σταθμίσει τις εσωτερικές αντιδράσεις που υπάρχουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ρωσική οικονομία η οποία «στραγγαλίζεται» από τις κυρώσεις της Δύσης καθώς και τους νεκρούς ρώσους στρατιώτες οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του που έχει κερδίσει τη συμπάθεια όλων των ευρωπαίων και έχει την στήριξη του ουκρανικού λαού, θέλει να κρατήσει με νύχια και με δόντια τον έλεγχο σχεδόν όλων των ουκρανικών εδαφών που πολιορκούνται από τους ρώσους .
Το τίμημα που έχει πληρώσει σε ανθρώπινες ζωές η Ουκρανία τόσο σε στρατιώτες όσο και σε αμάχους είναι τεράστιο από την έναρξη του πολέμου. Πολλές βασικές υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί και πλέον ο Ζελένσκι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αρχίσει η ανασυγκρότηση της χώρας και η σταδιακή επιστροφή χιλιάδων ξεριζωμένων, που θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα.
Τι πρέπει να δώσει το Κίεβο στον Πούτιν για να σταματήσει τον πόλεμο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ήδη επιδείξει αξιοσημείωτη ικανότητα ως διπλωμάτης και είναι ξεκάθαρα πρόθυμος να πει και να κάνει ό,τι είναι αποδεκτό από τον ίδιο και το λαό του, προκειμένου να απομακρύνει τη Ρωσία από την πλάτη της χώρας του.
Γι’ αυτόν, υπάρχει ένας πρωταρχικός στόχος – να βεβαιωθεί ότι η Ουκρανία θα βγει από αυτή την τρομερή εμπειρία μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα και όχι μια επαρχία της Ρωσίας – αυτό που ο πρόεδρος Πούτιν αρχικά φαινόταν να πιστεύει ότι θα μπορούσε να καταφέρει.
Για τον πρόεδρο Πούτιν, το μόνο που μετράει τώρα είναι ότι μπορεί να κηρύξει τη νίκη. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι στην κυβέρνησή του θα καταλάβουν πως η Ρωσία μάτωσε σε αυτή την περιττή εισβολή. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι περίπου το 20% των Ρώσων, που καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο, θα γνωρίζουν ότι ο Πούτιν έχει στοιχηματίσει σε μια φαντασίωση, που επινόησε μόνος του και έχασε.
Latest News
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου