Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, όπως επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών που διεξήχθη 12-14 Μαρτίου στο Ριάντ, στη διάρκεια του οποίου και οι δύο πλευρές εντόπισαν σπουδαίες ευκαιρίες για το άμεσο μέλλον.

Από ελληνικής πλευράς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού εκπροσώπησε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στις συναντήσεις με τον υπουργό Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας Ahmed Al Khateeb εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την έναρξη νέων απευθείας πτήσεων προς Μύκονο και Σαντορίνη και επέμεινε στην ανάγκη περαιτέρω αύξησής τους προς περισσότερους προορισμούς, δεδομένου του μεγάλου διαπιστωμένου ενδιαφέροντος πολιτών της Σαουδικής Αραβίας για διακοπές στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε το ζήτημα της διεύρυνσης της αεροπορικής διασύνδεσης να είναι στην κορυφή της υλοποίησης της διμερούς συνεργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακόμη, ανέπτυξε τα δεδομένα της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού το 2021, των νέων μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό, αλλά και των επιτυχημένων ήδη συνεργασιών επιχειρηματιών των δύο χωρών. Σε αυτή τη βάση, τόνισε ότι τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για τουριστικές επενδύσεις, δεδομένου ότι το 2022, παρά τις προκλήσεις, οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά θετικές για την εξέλιξη του τουρισμού (αυξημένες προκρατήσεις και κρατήσεις, ταχύτερο άνοιγμα της υψηλής τουριστικής περιόδου, αύξηση θέσεων πολλών αεροπορικών εταιρειών προς Ελλάδα που ξεπερνούν και το 2019).

Από σαουδαραβικής πλευράς, αναγνωρίστηκε τόσο η αντοχή του ελληνικού τουρισμού στην πανδημική κρίση, όσο και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Κατά την παρουσία της στο κεντρικό πάνελ για τον τουρισμό, η κα Ζαχαράκη τόνισε την συμπληρωματικότητα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, τόσο ως προς τις τουριστικές περιόδους, όσο και ως προς την αντίληψη των δύο χωρών για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών διακοπών, που η Ελλάδα πλέον μπορεί να προσφέρει και στον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Παράλληλα, η γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου υπογράμμισε την πρόοδο που συντελείται στον τομέα των τουριστικών λιμένων, μέσω κυρίως των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις πολλές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν και στον τομέα αυτό μέσω της διμερούς συνεργασίας.

Οι προοπτικές αυτές επισημάνθηκαν στις επαφές που είχαν η υφυπουργός και η γενική γραμματέας με ομίλους που έχουν ήδη επενδύσει επιτυχημένα στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, όπως ο όμιλος Olayan σε συνεργασία με την ελληνική TEMES, οι επικεφαλής των οποίων κα Lubna Olayan και κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος θα έχουν ξεχωριστή θέση ευθύνης στο νέο επιχειρηματικό συμβούλιο των δύο χωρών. Περαιτέρω, ιδιαίτερα παραγωγικές κρίνονται από το υπουργείο Τουρισμού οι επαφές με τοπικούς επιχειρηματίες του Τουρισμού και influencers, όπου υπήρξε συμφωνία για ακόμη εμφατικότερη προβολή των ελληνικών προορισμών τόσο στην Σαουδική Αραβία, όσο και στις χώρες του Κόλπου.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Giga Project στο πολιτιστικό θεματικό πάρκο της AlUla, όπου μάλιστα βρίσκεται και το εστιατόριο ελληνικής υψηλής γαστρονομίας OKTO και να ενημερωθούν για projects όπως το Diriyah Gate Project που κατασκευάζεται στο Ριάντ.

«Νέα εποχή στη σχέση των δύο χωρών»

Η κα Ζαχαράκη δήλωσε σχετικά: «Μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών ξεκινά. Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνεργάζονται ήδη στενότατα σε όλα τα επίπεδα και από τις επαφές μας εδώ αναδείχθηκε η απόλυτη προτεραιότητα που έχει ο τομέας του τουρισμού και για τις δύο χώρες. Φέτος θα έχουμε νέες απευθείας πτήσεις από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα και ήδη αναζητούμε κάθε δυνατότητα για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο και σε περισσότερους προορισμούς.

»Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε τομείς όπως οι τουριστικές επενδύσεις και η τουριστική εκπαίδευση, αλλά και να δώσουμε έμφαση σε πεδία όπως η κρουαζιέρα και ο παράκτιος τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας, ο γαστρονομικός και high end τουρισμός. Στην κατεύθυνση αυτή, κορυφαία εξέλιξη αποτελεί η δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας, με κομβικό τον ρόλο της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

»Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και υψηλές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον και, κυρίως, η εμπιστοσύνη στην δυναμική του ελληνικού Τουρισμού και στην Ελλάδα ως εταίρο εν γένει, συγκροτούν τη βάση ιδιαίτερα παραγωγικών μελλοντικών συνεργειών. Το συμπέρασμα αυτό και των δυο πλευρών, αποτελεί το θεμέλιο για την ακόμα πιο εντατική συνεργασία το αμέσως επόμενο διάστημα, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της σαουδαραβικής πλευράς στην Ελλάδα.

»Η Ελλάδα είναι η βασική πύλη της Σαουδικής Αραβίας προς την ευρωπαϊκή αγορά, ανοίγοντας τεράστιες ευκαιρίες για τον ελληνικό Τουρισμό. Ευκαιρίες, που είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός