Οι κατασκευές, τα φάρμακα, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας για τους οποίους προκύπτουν σημαντικές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, εξαιρετικές είναι οι συνθήκες για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, αφού λόγω των γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών, η Σαουδική Αραβία εισάγει τα περισσότερα προϊόντα διατροφής. Ομοίως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υπηρεσίες διαχείρισης υδάτινων πόρων, αποβλήτων και ενέργειας. Οι ευκαιρίες αυτές αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής του υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, στις 12-14 Μαρτίου, με την υποστήριξη του ΣΕΒ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης. Την αποστολή εκ μέρους του ΣΕΒ συνόδευσε ο κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, συμπρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη «εκκίνηση» του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, μια πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Συνομοσπονδίας των Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο είναι ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ως ακόμα μια ένδειξη της δυναμικής που υπάρχει για την εμβάθυνση αυτής της οικονομικής συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ριάντ, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ συναντήθηκαν με  την κα. Λούμπνα Ολαγιάν, επικεφαλής των δραστηριοτήτων του Olayan Group και προέδρου του σαουδαραβικού τμήματος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, αλλά και με σημαντικές τοπικές επιχειρήσεις.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Βιδάλης τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας, μέσα από την αύξηση του διμερούς εμπορίου, αλλά και των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας. Όπως υπογράμμισε, «η ίδρυση του Συμβουλίου αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών. Ο ΣΕΒ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εξωστρέφειας και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επιδίωξή τους να διεθνοποιηθούν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές».

Όπως τονίζει ο ΣΕΒ, η Σαουδική Αραβία παραμένει ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο, υποστηριζόμενο από ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που ευνοεί εξαγωγείς και επενδυτές και τους μεταφέρει στην καρδιά της αραβικής αγοράς. Βρίσκεται στο κέντρο μιας ταχέως αναπτυσσόμενης περιοχής, με περισσότερους από 424 εκατομμύρια καταναλωτές και κατέχει μια πραγματικά εξαιρετική γεωγραφική θέση στον κόσμο, όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα, το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις.

Η Σαουδαραβική αγορά αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μία από τις κορυφαίες αγορές της Μέσης Ανατολής για τα ελληνικά προϊόντα. Συμβάλλει επίσης στην ελληνική οικονομία και μέσω του τουρισμού και, κυρίως, μέσω των επενδύσεων. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά 105% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και το διμερές εμπόριο έφτασε τα 1,3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: «Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την οικογένεια Σαράντη
Επιχειρήσεις |

«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία