Οι αγορές υποτιμούν τους καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιεί η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι είναι ευάλωτες σε μια απότομη πτώση.

Στρατηγικοί αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας διαπιστώσουν υπερβολικό εφησυχασμό, επισημαίνονται ότι οι τρέχουσες τιμές της αγοράς δεν αντανακλούν τα πιο αρνητικά σενάρια, που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόσφατη υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων και η αντιστροφή των απότομων κερδών για τις τιμές του πετρελαίου «δείχνουν έναν υπερβολικό εφησυχασμό στην εκτίμηση της αγοράς για τις παγκόσμιες επιπτώσεις» της εισβολής, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές Dominic Wilson και Vickie Chang, προσθέτοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι πλέον «πιο ευάλωτα εάν η πρόοδος προς την επίλυση αποδειχθεί φευγαλέα ή εάν ο ενεργειακός εφοδιασμός διαταραχθεί πιο σοβαρά».

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx Europe 600 είναι κοντά στο να διαγράψει όλες τις απώλειες που υπέστη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύεται τώρα υψηλότερα από ό,τι έκλεισε την παραμονή της επίθεσης.

To δυσμενές σενάριο

Σύμφωνα με το καθοδικό σενάριο της Goldman, μια σοβαρή διαταραχή στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να αφαιρέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ευρωπαϊκό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και 0,25 μονάδες από την οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ φέτος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια επιδείνωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να ωθήσει τον S&P 500 στις 4.059 μονάδες — πτώση σχεδόν 8% από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Αυτό το δυσμενές σενάριο δεν αποτυπώνεται πλέον στις αγορές και όσοι επενδυτές θέλουν να θωρακιστούν έναντι των κινδύνων θα ήταν καλύτερο να λάβουν θέσεις long στη διεθνή αγορά πετρελαίου ή να θέσεις short στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ευρώπη: Ήταν στραβό το οικονομικό κλίμα, ήρθαν οι καύσωνες και η ξηρασία
Διεθνή |

Νέα πληγή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες η «εξαφάνιση» των ποταμών

Η ξηρασία και η ανομβρία «στεγνώνουν» τα μεγάλα ποτάμια της Ευρώπης προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στις εμπορικές αγορές - Κάτω από τα όρια ασφαλείας τα επόμενα 24ωρα η στάθμη του Ρήνου

Ενέργεια: «Κάθε κιλοβατώρα μετράει» – Η Ευρώπη κάνει… προθέρμανση για τον χειμώνα
Διεθνή |

Ευρώπη με λιγότερα φώτα, ρύθμιση θερμοστατών, μαγαζιά με κλειστές πόρτες

Τι μέτρα εξετάζουν και εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας διακοπής στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου. Ανέφικτοι, πρακτικά, οι στόχοι του σχεδίου της Κομισιόν