Αμετάβλητα στο 20% άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατά την τακτική συνεδρίαση της σήμερα, μετά την προ ημερών εκτός προγράμματος κάθετη αύξηση τους, εκδίδοντας συνάμα προειδοποίηση για την σοβαρή αβεβαιότητα που αντιμετωπίσει η οικονομία.

Θυμίζουμε πως στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) υπερδιπλασίασε τα επιτόκια από το 9,5% στο 20%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, προκειμένου να στηρίξει το κλονιζόμενο ρούβλι και να αμβλύνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Παράλληλα δρομολόγησε και άλλα μέτρα για να περιορίσει την διαρροή πολύτιμου ξένου συναλλάγματος προς το εξωτερικό.

Στο ανακοινωθέν της σήμερα, η CBR υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή βοήθησε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όμως προειδοποίησε πως η ρωσική οικονομία εισέρχεται σε μια φάση εκτεταμένης διαρθρωτικής μεταμόρφωσης, που αναπόφευκτα θα συνοδευτεί με μια προσωρινή αλλά σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Για την ώρα η τράπεζα απέφυγε να προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία του πληθωρισμού όπως και της ανάπτυξης, θέλοντας προφανώς να «μετρήσει» την εξέλιξη της κατάστασης, όμως ο ρυθμός αύξησης των τιμών έφτασε το 12,54% στα μέσα Μαρτίου, από λίγο πάνω από 9% στα τέλη Φεβρουαρίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν εκτίναξη του πάνω από το 20% μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος που θέτει η κεντρική τράπεζα είναι να εφαρμόσει μια νομισματική πολιτική που θα διευκολύνει «την σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες και την επιστροφή σε ετήσιο πληθωρισμό στο 4% το 2024». Αναλόγως εκτιμήσεις θέλουν την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας να φτάνει και ίσως και να ξεπερνά το 8% φέτος.

Την ίδια ώρα το ρούβλι έχασε τα κέρδη που είχε προσπαθήσει να «χτίσει», παραμένοντας αποδυναμωμένο λίγο πάνω από τα 104 έναντι του δολαρίου. Τις προηγούμενες εβδομάδες έχει επιδοθεί σε μια σταθερή καθοδική πορεία έως και σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος με φόντο την… βροχή των νέων κυρώσεων που ανακοινώνουν συνεχώς οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους.

Σημειωτέον πως λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση ο Βλαντιμίρ Πούτιν με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση πρότεινε την παραμονή της έμπειρης Ελβίρα Ναμπιουλίνα στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας για τρίτη θητεία. Η 58χρονη Ναμπιουλίνα βρίσκεται στο πόστο από το 2013, η πρώτη γυναίκα που απέκτησε τόσο ισχυρό ρόλο στην ηγεσία ενός θεσμικού οργάνου της Ρωσίας, πόσο μάλλον στην κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή