Αμετάβλητα στο 20% άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατά την τακτική συνεδρίαση της σήμερα, μετά την προ ημερών εκτός προγράμματος κάθετη αύξηση τους, εκδίδοντας συνάμα προειδοποίηση για την σοβαρή αβεβαιότητα που αντιμετωπίσει η οικονομία.
Θυμίζουμε πως στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) υπερδιπλασίασε τα επιτόκια από το 9,5% στο 20%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, προκειμένου να στηρίξει το κλονιζόμενο ρούβλι και να αμβλύνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Παράλληλα δρομολόγησε και άλλα μέτρα για να περιορίσει την διαρροή πολύτιμου ξένου συναλλάγματος προς το εξωτερικό.
Στο ανακοινωθέν της σήμερα, η CBR υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή βοήθησε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όμως προειδοποίησε πως η ρωσική οικονομία εισέρχεται σε μια φάση εκτεταμένης διαρθρωτικής μεταμόρφωσης, που αναπόφευκτα θα συνοδευτεί με μια προσωρινή αλλά σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.
Για την ώρα η τράπεζα απέφυγε να προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία του πληθωρισμού όπως και της ανάπτυξης, θέλοντας προφανώς να «μετρήσει» την εξέλιξη της κατάστασης, όμως ο ρυθμός αύξησης των τιμών έφτασε το 12,54% στα μέσα Μαρτίου, από λίγο πάνω από 9% στα τέλη Φεβρουαρίου, με τους αναλυτές να προβλέπουν εκτίναξη του πάνω από το 20% μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος που θέτει η κεντρική τράπεζα είναι να εφαρμόσει μια νομισματική πολιτική που θα διευκολύνει «την σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες και την επιστροφή σε ετήσιο πληθωρισμό στο 4% το 2024». Αναλόγως εκτιμήσεις θέλουν την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας να φτάνει και ίσως και να ξεπερνά το 8% φέτος.
Την ίδια ώρα το ρούβλι έχασε τα κέρδη που είχε προσπαθήσει να «χτίσει», παραμένοντας αποδυναμωμένο λίγο πάνω από τα 104 έναντι του δολαρίου. Τις προηγούμενες εβδομάδες έχει επιδοθεί σε μια σταθερή καθοδική πορεία έως και σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος με φόντο την… βροχή των νέων κυρώσεων που ανακοινώνουν συνεχώς οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους.
Σημειωτέον πως λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση ο Βλαντιμίρ Πούτιν με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση πρότεινε την παραμονή της έμπειρης Ελβίρα Ναμπιουλίνα στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας για τρίτη θητεία. Η 58χρονη Ναμπιουλίνα βρίσκεται στο πόστο από το 2013, η πρώτη γυναίκα που απέκτησε τόσο ισχυρό ρόλο στην ηγεσία ενός θεσμικού οργάνου της Ρωσίας, πόσο μάλλον στην κεντρική τράπεζα.
Latest News
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος