Το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, ένα κινεζικό αεροπλανοφόρο – το πιο σύγχρονο, με ημερομηνία καθέλκυσης το 2019 – πραγματοποίησε διέλευση στα Στενά της Ταϊβάν. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είχε αεροσκάφη στο κατάστρωμά του και δεν συνοδευόταν από άλλα πολεμικά πλοία, δεν χωράει αμφιβολία ότι ανέβασε κι άλλο το θερμόμετρο σε μια περιοχή στην οποία αρκετοί ισχυρίζονται πως ακούν ήδη τον ήχο από τα τύμπανα του επόμενου πολέμου,

Το σίγουρο είναι πως η χρονική συγκυρία που επελέγη από το Πεκίνο για να κάνει αυτή την κίνηση δεν είναι τυχαία. Περίπου 12 ώρες αργότερα, άλλωστε, είχε προγραμματιστεί η επικοινωνία ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Σι Τζινπίνγκ, με τις πληροφορίες του συνόλου των δυτικών ΜΜΕ να ισχυρίζονται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απηύθυνε μια ισχυρή προειδοποίηση στον Κινέζο ομόλογό του.

«Ασύμμετρο» μήνυμα

Υπό μία έννοια, η παρουσία του αεροπλανοφόρου σε μια τόσο ευαίσθητη ζώνη αποτελεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν, με την Κίνα να ξεκαθαρίζει πως δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς. Όπως επίσης, ότι εξακολουθεί να θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της και δεν θα διστάσει να απαντήσει δυναμικά, εφόσον αυτό αμφισβητηθεί.

Η υπόθεση έχει άμεση σχέση, βεβαίως, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα σενάρια που θέλουν τον Σι να είναι έτοιμος να δώσει χείρα βοηθείας στον Πούτιν, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα σενάρια έλαβαν και επίσημη διάσταση, μετά τη δημόσια αναφορά που έκανε σε αυτά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μπάιντεν «θα καταστήσει σαφές ότι η Κίνα θα επωμιστεί την ευθύνη για κάθε ενέργεια που θα κάνει με σκοπό να βοηθήσει τη ρωσική επιθετικότητα και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε το ανάλογο κόστος», είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ποια Ρωσία θέλει η Κίνα;

Η αλήθεια είναι πως η ηγεσία της Κίνας δύσκολα θα «πουλήσει» σήμερα τη Ρωσία για χάρη των ΗΠΑ, οι οποίες άλλωστε έχουν χαρακτηρίσει τη χώρα «στρατηγικό ανταγωνιστή» και βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί της σε μια σειρά μέτωπα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα «προσπεράσει» χωρίς δεύτερη κουβέντα τις προειδοποιήσεις και τις απειλές – για δύο κυρίως λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κίνα γνωρίζει πως δεν είναι οικονομικά αλώβητη και ότι η ευημερία και η ανάπτυξή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μπίζνες με τη Δύση. Ο άλλος προέρχεται από την εκτίμηση ότι ναι μεν η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος, όμως αυτό που θα «βολέψει» περισσότερο είναι να έχει αποδυναμωθεί και όχι να βγει από την περιπέτεια της Ουκρανίας πανίσχυρη.

Όλο το παζλ

Πρακτικά, πάντως, αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι σταδιακά και με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεδιπλώνεται όλο το παγκόσμιο γεωπολιτικό παζλ. Για την ώρα, η κατεύθυνση που έχουν πάρει οι εξελίξεις οδηγούν προς την κατεύθυνση ενός νέου διπολισμού, με τη Δύση και τους συμμάχους της από τη μία πλευρά και την Κίνα με τη Ρωσία και τους δικούς τους εταίρους από την άλλη.

Δυστυχώς, μέχρι να φτάσουμε στην τελική εικόνα, η ιστορία διδάσκει ότι θα μεσολαβήσουν και άλλες «Ουκρανίες». Ίσως πιο επικίνδυνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής