
Tον Ιούνιο του 1941, όταν ο Χίτλερ εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Βαρβαρόσα» εναντίον μιας απροετοίμαστης Σοβιετικής Ενωσης, πίστευε ότι οι στρατιές του θα έχουν μπει στο Λένινγκραντ ή τη Μόσχα πριν από τα Χριστούγεννα.
Επεσε έξω.
Μπήκαμε στην τέταρτη εβδομάδα πολέμου στην Ουκρανία. Και για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι: ούτε στον Πούτιν ήλθαν τα πράγματα όπως τα είχε υπολογίσει
Οι Ρώσοι δεν κάνουν στρατιωτικό περίπατο. Εχουν μεγάλες απώλειες και δεν τους υποδέχεται κανείς ως ελευθερωτές.
Η Ουκρανία καταστρέφεται, αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται κι ο Ζελένσκι έχει γίνει παγκόσμιος ήρωας.
Η Δύση αντέδρασε πολύ πιο γρήγορα, ενιαία κι αποφασιστικά από όσο υπολόγιζε το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία βρίσκεται πλέον στα όρια της χρεοκοπίας και κυρίως στα όρια της καταστροφής όχι μόνο της οικονομίας της αλλά και των φίλων του Πούτιν.
Ε, δεν το λες και μεγάλη επιτυχία.
Υποθέτω ότι ο Πούτιν είχε υποτιμήσει και τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις του δυτικού κόσμου.
Είχε σωστά υπολογίσει ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν θα επιλέξουν την πολεμική εμπλοκή. Κι έκανε λάθος συμπεραίνοντας πως ως εκ τούτου οι αντιδράσεις τους θα περιορίζονταν σε συμβολικές ψευτο-κυρώσεις όπως στον πόλεμο της Οσετίας (2008) και της Κριμαίας (2014).
Η ίδια η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι έπεσε έξω. Με ανυπολόγιστο κόστος για την Ουκρανία, αλλά και για τη Ρωσία.
Διότι το βασικό λάθος δεν ήταν στρατιωτικό. Ηταν πολιτικό.
Ο Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο φοβούμενος (όπως ισχυρίζονται ο ίδιος και οι φίλοι του…) την απομόνωση της Ρωσίας. Κι ακόμη κι αν τον κερδίσει, θα βγει από τον πόλεμο πιο απομονωμένος από ποτέ.
Χρειάζεται να είσαι «ρωσοτσολιάς» στην Ελλάδα για να μη βλέπεις πως όλα τα αποθέματα επιρροής που έχτισε εδώ και τριάντα χρόνια η Ρωσία στον δυτικό κόσμο τινάχτηκαν στον αέρα. Και πως η Μόσχα γίνεται ξανά αποδιοπομπαίος τράγος, όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Φυσικά τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ρωσία παραμένει ένα μεγάλο μέγεθος κι αυτό θα αξιολογηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά για τον Πούτιν και το καθεστώς του δεν υπάρχει ορατός δρόμος επιστροφής.
Μπορεί να κατεδαφίσουν την Ουκρανία ή να κρεμάσουν ανάποδα τον Ζελένσκι. Δεν έχω δει όμως στην Ιστορία κανέναν πολιτικό ηγέτη να βγαίνει ανέγγιχτος από έναν χαμένο πόλεμο.
Διότι αν δεν κερδίσεις τον πόλεμο που ξεκίνησες, αυτό σημαίνει ότι τον έχασες. Κι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, όλοι έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο «μονά – ζυγά» χαμένος.


Latest News

«Μην ενοχλήσουμε τα παιδιά»
Τα κόμματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους για τα θέματα οικονομίας

Φόροι, τιμωρία και αυταπάτες
Κάθε φορά που αποφασίζεται να επιβληθεί ένας φόρος στην Ελλάδα συνήθως συμβαίνει γιατί τα κρατικά έσοδα υστερούν και οι κυβερνόντες προσφεύγουν στην εύκολη λύση της υπερφορολόγησης μισθών, συντάξεων, ακινήτων, προϊόντων για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Άλλες φορές το πράττουν για να γίνει μία μετάθεση του φορολογικού βάρους από μία κοινωνική – παραγωγική […]

Αποχαύνωση
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην προεκλογική Ελλάδα, η συζήτηση δεν περιλαμβάνει καθόλου από οικονομία. Λες και είμαστε μόνοι μας στον κόσμο

Νέοι γεωπόνοι: Ένα πτυχίο δημοσιονομικού κόστους… 30.000 ευρώ σε «κορνίζα» μόνο!
Απίστευτη κυβερνητική κωλυσιεργία για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων γεωπονικών πανεπιστημίων επί δύο χρόνια, προφανώς γιατί δεν είναι … ψηφοθηρική!

Γιατί το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό εν Ελλάδι!
Ακόμα και σήμερα και επί πενήντα χρόνια οικισμοί της Αττικής υδρεύονται από … νερουλάδες, ενώ όσοι υδρεύονται από τους Δήμους το πληρώνουν … τρεις φορές, ως … επενδυτές, ως καταναλωτές και ως φορολογούμενοι με την επιχορήγηση των ελλειμάτων τους…

Αέναος πολιτικός κίνδυνος
Η Ευρώπη για πρώτη φορά μετά τις ελληνικές περιπέτειες της προηγούμενης δεκαετίας μιλάει ανοιχτά για τις διαδικασίες πτώχευσης μιας τράπεζας

Η κοινωνία θέλει δημόσια αγαθά
Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τη νέα ρυθμιστική αρχή δείχνουν ότι η κοινωνία επιμένει στα δημόσια αγαθά

Δανεισμός κατά αποταμίευσης…
Η αναπτυσσόμενη οικονομία του δανεισμού, θα μπορούσε να έχει σε βάθος χρόνου δραματικές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις

Αποστήματα
Ενώ, αριστεύουμε στα «δύσκολα», δεν μπορούμε να διαχειριστούμε θέματα θεσμικά

Το υποβαθμισμένο τρένο
Ποιος ασχολήθηκε ποτέ για το είδος της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού των τρένων, για την ποιότητά τους, για την προέλευσή τους