Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο Ν. 4143/2013, παρέχεται άδεια πενταετούς διαμονής με δικαίωμα ανανέωσης σε πολίτες τρίτων χωρών εφόσον καταστούν ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 250.000 € (το χαμηλότερο όριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση).

Σύμφωνα με τις αλλαγές του υπουργείου Ανάπτυξης μέσω του αναπτυξιακού νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» το 2019, προβλέπει ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, το ύψος επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για παροχή άδειας διαμονής (golden visa), μπορεί να αναπροσαρμόζεται καθώς και να καταρτίζονται κατάλογοι περιοχών της επικράτειας, με τουλάχιστον πενταετή διάρκεια, για τις οποίες δύναται να ισχύει διαφοροποίηση ως προς το ύψος της επένδυσης.

Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κίνητρο για τις Περιφέρειες που θέλουν να λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική και να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει αρωγό αποφόρτισης της Αττικής και θα τροφοδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε εθνικό επίπεδο. Η αρχική σκέψη τείνει στην αύξηση των ορίων επένδυσης στην Αττική ενώ στην επαρχία το όριο επένδυσης να παραμείνει στις 250.000 ευρώ ή/και να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο επένδυσης σε ακίνητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) θα είναι μικρότερο των 250.000 €, αγγίζοντας ακόμη και τις 180.000€.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το χαμηλότερο όριο επένδυσης θα αποτελέσει βασικό κίνητρο για τους επενδυτές. Η κτηματαγορά της Δυτικής Ελλάδας θα αναπτυχθεί και παράλληλα θα στηριχτεί η οικονομία σε μια Περιφέρεια που το χρονικό διάστημα 2009-2018 το ετήσιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, γεγονός που την υποβιβάζει στο τέλος σχεδόν της κατάταξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στη διαφάνεια των συναλλαγών και σχετίζονται άμεσα με τον έλεγχο της αξίας του ακινήτου στο οποίο έχει επενδύσει ο αλλοδαπός επενδυτής, και στο πλαίσιο του προγράμματος αιτείται τη χορήγηση άδεια διαμονής. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα αρκεί για τη χορήγηση της άδειας διαμονής η «απόδειξη» ότι έχει καταβληθεί το ποσό των 250.000€ βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο νόμος, αλλά ο έλεγχος της εμπορικής αξίας του ακινήτου μέσω ορκωτών εκτιμητών εγγεγραμμένων στο υπουργείο Οικονομικών .

Οι άνωθεν αλλαγές κινούνται σε θετική κατεύθυνση και στοχεύουν πραγματικά στην ορθή θωράκιση του προγράμματος golden visa και στην προσέλκυση επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να οριστούν άμεσα.

Την δεδομένη χρονική στιγμή η χώρα μας, η ελληνική κτηματαγορά, η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεσα κίνητρα που θα δημιουργήσουν ένα κύμα επενδυτών που θα στοχεύουν στη χώρα μας σε εθνικό επίπεδο.

Οι επενδύσεις για να έρθουν θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε άμεσα στις διεθνείς τάσεις και στα διεθνή δεδομένα βάσει του ανταγωνισμού. Απαιτείται χρονική στόχευση και ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Εφαρμογή συστήματος ψηφιακής κάρτας και ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ από 1η Ιουλίου 2024 ΜΕΡΟΣ Β
Experts |

Εφαρμογή συστήματος ψηφιακής κάρτας και ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ από 1η Ιουλίου 2024 ΜΕΡΟΣ Β

Τα απολογιστικά στοιχεία, θα διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες σημάνσεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας και οι διασταυρώσεις και προσαρμογές αυτές θα τελούν υπό τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής ΣΕΠΕ.